Radar · Integritet

Ryssland skärper landets internetlagar: ”Blir som att vara i en bubbla”

Den 25 juni började ryssarna nätrösta om  förslag till grundlagsändringar som bland annat banar väg för Vladimir Putin att sitta kvar som president till 2036.

Ökad övervakning, begränsad dialog och blockerade webbplatser. Rysslands kontroll över invånarnas tillgång till internet –och vad de kan ta del av blir allt mer omfattande. ”De nya lagarna och förordningarna skärper statens grepp om användarna”, säger Hugh Williamson, Human rights watch.

Ryssland fortsätter ta steg mot att skärpa kontrollen över infrastruktur, innehåll och integritet på internet, enligt människorättsorganisationen Human rights watch. Detta trots att den ryska konstitutionen garanterar åsiktsfrihet och rätten att söka, ta emot, överföra, producera och sprida information. Hugh Williamson, chef för Human rights watch i Europa och Centralasien, menar att statens agerande innebär att medborgarna sätts under mer övervakning.

”Ryska myndigheters inställning till internet vilar på två pelare: kontroll över och ökad isolering från webben. Regeringen har byggt en hel arsenal av verktyg för att styra över information, internetanvändare och kommunikationsnätverk”, skriver han på organisationens webbplats.

Tillämpas de lagar och förordningar, som införts under de senaste två åren och som ger ryska myndigheter utökade befogenheter, kommer mångfalden av information att minska och yttrandefriheten undergrävas.

År 2019 infördes en lag om ”suveränt internet”. Lagen kräver att leverantörer installerar utrustning som gör att ryska myndigheter kan kringgå leverantörer och blockera och omdirigera trafik från det innehåll som är förbjudet i Ryssland.

"Vi ber om ursäkt men tillgången till den begärda resursen är begränsad" står på en blockerad webbplats
"Vi ber om ursäkt men tillgången till den begärda resursen är begränsad" står på en blockerad webbplats. En studie från Michigans universitet visar att Rysslands internetcensur är effektiv. Foto: Censored Planet via AP

Kopplar bort internationella servrar

Myndigheterna kan till exempel blockera och straffa webbplatser med uppgifter som förolämpar staten, statssymboler eller det ryska samhället.

”Den suveräna internetlagen kan vara ett mycket effektivt [undertryckningsverktyg i regeringens händer]”, säger den ryska journalisten Andrei Soldatov till Human rights watch.

År 2018 infördes böter för sökmotorer som ger internetanvändare åtkomst till förbjudet innehåll. En förordning från 2019 kräver att privata nätverk och sökmotoroperatörer snabbt blockerar åtkomst till förbjudna webbplatser.

Samma år ändrades även befintlig lagstiftning till att telekommunikationsbolag ska lagra och dela information från kommunikationsappar utan domstolsbeslut.

I slutet av 2019 testade Ryssland att koppla bort landets internettrafik från internationella servrar, också i enlighet med nya lagar som trätt i kraft. Officiellt motiverar Ryssland sitt eget ”internet” med behov av ett fungerande nät om landet skulle blockeras från internet eller utsättas för en cyberattack. Men kritiker menar att de skärpta lagarna handlar om ökad kontroll av medborgare och censur i landet.

Tittar på Iran och Kina

År 2021 planerar Ryssland att införa sitt eget nät, enligt ryska myndigheter.

De senaste åren introducerades även andra lagar som begränsar utrymmet för allmän debatt till exempel gällande hbtq-rättigheter, politiska friheter och senast coronapandemin.

Alan Woodward, som forskar inom datavetenskap vid Universitetet i Surrey, säger att regeringar i auktoritära länder, som vill kontrollera vad medborgarna gör, tittar på Iran och Kina.

– Det innebär att människor inte kommer att kunna ha tillgång till en dialog om vad som händer i sitt eget land, de kommer att vara i sin egen bubbla, säger Alan Woodward till BBC.