Radar · Miljö

Rekordstor ekologisk skörd i Sverige

Både ekologisk spannmålsskörd och arealen av ekologisk spannmålsodling satte rekord förra året.

Förra året skördades 403 300 ton spannmål som var godkänd för försäljning med ekologisk märkning i Sverige. Det är den största skörden någonsin och även den ekologiskt odlade arealen är rekordstor.

Förra året fördubblades skörden av ekologiskt spannmål, om man jämför med 2018 som var ett extremt torrt år. Gör man istället en jämförelse med de senaste fem åren så var det en ökning med 52 procent. Det visar ny statistik från Jordbruksverket.

Mest ökade den ekologiska höstveteskörden jämfört med 2018. Den uppgick till 134 100 ton under 2019.

Också arealerna med spannmål godkänd för ekologisk märkning har ökat. Under 2019 nådde de rekordnivån 106 100 hektar, en tydlig ökning från de föregående fem åren där arealerna pendlat mellan 80 000 och 90 000 hektar.

Underlaget till statistiken har hämtats från de tre godkända kontrollorganen Kiwa Sverige AB, HS Certifiering AB och SMAK AB. Men utöver de redovisade siffrorna så finns en andel av arealen som idag odlas ekologiskt, men som under en övergångsperiod inte får certifieras och säljas som ekologiskt. så andelen ekologiskt kommer att öka mer.

Dessutom nämner rapporten att det idag ”finns arealer som ligger nära den ekologiska odlingen vad gäller insatser av produktionsmedel” men som inte ansökt om stöd för ekologisk odling och därför klassas som konventionell.

Sammanlagt motsvarar den ekologiska skörden nästan 7 procent av den totala spannmålsskörden.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV