Radar · Integritet

Politiker sparkas – delade antisemitiskt inlägg

Labours Rebecca Long-Bailey tvingas lämna sin post som partiets utbildningspolitiska talesperson eftersom som hon delat ett inlägg på Twitter som uppfattades innehålla en "antisemitisk konspirationsteori".

Den nyvalde ledaren för brittiska Labour Keir Starmer har sparkat en toppolitiker inom partiets vänsterflygel efter att hon på Twitter delat ett inlägg som innehöll en ”antisemitiskt konspirationsteori”.

Det är Labours utbildningspolitiska talesperson Rebecca Long-Bailey som tvingas lämna sin post i partiet. Detta efter att hon delat en intervju med en skådespelerska som hävdar att de amerikanska poliser som förra månaden ingrep så brutalt mot den svarte mannen George Floyd att han miste livet, hade tränats av den israeliska underrättelsetjänsten.

Long-Bailey var en av dem som tidigare i år konkurrerade med Starmer om partiledarposten. Hon var också nära lierad med den tidigare partiledaren Jeremy Corbyn.

Återvinna judiskt förtroende

Men trots att Long-Bailey bedyrade att hon inte instämde i allt som stod i den artikel hon delat på Twitter fick hon på torsdagen lämna sin post.

– Som Labourledare har Keir varit tydlig med att det är högsta prioritet att återvinna förtroendet hos den judiska gruppen. Antisemitism tar sig många olika uttryck och det är viktigt att vi är vaksamma mot den, förklarade en talesperson för Keir Starmer efter beskedet.

Sedan 2016 har anklagelser duggat tätt mot Labour för flathet mot antisemitism inom partiet. Men den dåvarande partiledningen tillbakavisade i stort sett anklagelserna – något som bland annat ledde till att nio framstående medlemmar lämnade partiet i februari 2019.

Missnöjd vänsterflygel

Torsdagens besked hyllades av Gideon Falter, som företräder en grupp som verkar mot antisemitism, och han kallade Starmers agerande för ”snabbt och resolut”.

Men personer inom Labours vänsterflygel är missnöjda. Exempelvis kallar Jon Lansman, som var en av Corbyns allra närmaste medarbetare, beskedet om att Rebecca Long-Bailey tvingats lämna sin post för ”en hänsynslös överreaktion”.