Radar · Integritet

Corona stoppar inte världens Pride – stort fokus på Black Lives Matter

Från förra sommarens Pride i Stockholm.

Pride-rörelser runt om i världen skippar tågen i år och förenar sig istället på webben. Med paljetter och plymer, föredrag, musik och tal  kommer det att firas 24 timmar non stop  –  Black Lives Matter och mänskliga rättigheter får särskilt fokus.

Imorgon,  klockan sju på morgonen, svensk tid, drar Global Pride igång med sångaren, dansaren och skådespelaren Todrick Hall som värd, en världsberömd dragqueen.

Förra sommarens Prideparad i Stockholm drog runt en halv miljon personer i publiken och ungefär 50 000 deltog. Men nu, i coronatider räknar det nya Global Pride-projektet med att betydligt fler – runt 200 miljoner personer världen över – kommer ta del av det dygnslånga eventet på webben.

Världens största nätverk för Pride – InterPride och the European Pride Organisers Association – presenterade sina planer i början av april. De har sett till att det blir ett gigantiskt och gemensamt Global Pride. På ett och samma ställe samtidigt.

Gränsöverskridande

Över 500 olika Pride- och hbtq-organisationer från 91 länder har bidragit med till exempel filmmaterial till Global Pride. Black Lives Matter-rörelsen och George Floyd, som dog vid ett polisingripande i USA den 25 maj i år, kommer att bli särskilt uppmärksammade.

Ett antal toppolitiker, som USA:s förre vicepresident Joe Biden och Kanadas premiärminister Justin Trudeau deltar också, tillsammans med artister och aktivister från olika världsdelar och länder.

–Jag minns hur vi först pratade om det här projektet och hur många det var som trodde att det skulle vara omöjligt att få till, särskilt på mindre än tre månader, säger Steve Taylor från European Pride Organisers Association i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

– Men än en gång har hbtq-rörelser sett till att vi kommer att få en historisk, banbrytande show som kommer att förena oss i svåra tider.

Maria Jern, vice ordförande för Svenska Pride, säger:

– I dessa tider är det ännu viktigare att vi kan visa kraften och styrkan i ett gemensamt Pride-firande runt om i världen. Låt regnbågsflaggan lysa upp världen.

Risker med digitala fotspår

Men hur är det då för personer som till exempel bor i länder där hbtq-aktivitet kan vara förenat med livsfara, tortyr och långa fängelsestraff? Alla kanske inte känner till hur de kan undvika att lämna digitala spår efter sig? Global Pride har lagt ut tips om hur man kan titta säkert från sin dator eller mobil och dölja sådant som ip-adress och vilka sidor som man har varit inne på.

Musik brukar vara en viktig del av Pride och här kommer artister som Ava Max, Olivia Newton John, Deborah Cox och Thelma Houston att medverka. Även musikern George Michael, som gick bort 2016, i ett konstnärligt arrangemang.

Global Pride blandar glitter, skratt och fest med berättelser om förtryck, diskriminering och tortyr från människor runtom i världen.

För tre år sedan höjde Ahmed Alaa en regnbågsflagga i luften när han var på en konsert i Egyptens huvudstad Kairo. Det gav honom fängelse.

Under Global Pride kommer han att hylla Sarah Hegazi, en lesbisk aktivist som fängslades samtidigt med honom. Tortyren som hon utsattes för i det egyptiska fängelset gav henne posttraumatisk stress och för några veckor sedan tog hon sitt liv.

En av de som också kommer att delta är skulptören Ahmed Umar. Han kommer från Sudan och berättar om kampen för hbtq-rättigheter och jämlikhet i ett land där homosexualitet fortfarande kan ge dödsstraff.

Hyllning till kampen

Kristine Garina är ordförande för European Pride Organisers Association och säger på Global Prides hemsida:

– Varje Pride-arrangör i världen kan berätta en historia om någon vars liv förändrades när de besökte Pride. Och med så många Prideparader som har ställts in eller blivit uppskjutna, ansåg vi som organisatörer att vi hade ett ansvar att komma tillsammans och leverera Pride online.

– Det är lätt att känna sig isolerad just nu, särskilt med så många av våra lokala Prideparader som nu bokar av eller flyttar fram datum. Pride samlar våra samhällen med en show som skapar solidaritet och enhet. Nu, mer än någonsin, behöver vi vara högljudda och stolta! säger Dana Marsh, president för Fierté Canada Pride.

Hon fortsätter:

– Pride är inte bara en fest utan en hyllning till vårt ursprung; trots och motstånd mot alla förtryckssystem. I den globala kampen mot homofobi, bifobi, transfobi, könsdiskriminering, rasism, sexism, klassförtyck och kolonialism. Vi måste visa att vår globala rörelse kommer att fortsätta, även när vi möter nya och oväntade utmaningar. Pride runtom i Kanada ser fram emot att ansluta till hbtq-grupper i hela världen. Stolthet lever i oss alla.