Radar · Djurrätt

Sicilien: Hästar hetsas i nattliga lopp

Hästar, ofta så kallade "uttjänta" travhästar används i illegala lopp på Messinas gator.

Nattliga, hemliga hästkapplöpningar har de senaste åren gäckat polisen och upprört djurvänner på Sicilien. I helgen var det dags igen.
”Vi måste agera med kraft mot massakern”, säger djurrättsorganisationen LAV.

Hästarna springer för livet, andfådda och skräckslagna.  Mopeder och motorcyklar kör helt nära, tutar och stressar hästarna ytterligare.  Plötsligt välter den ena sulkyn medan hästen fortsätter galoppera rakt in i vägräcket. Det hela ägde rum i lördags natt på en av den sicilianska hamnstaden Messinas huvudgator. Flera klipp på youtube visar den otäcka händelsen.

Bild från den video som en lokaltidning i Messina lagt ut från förra helgens olagliga, nattliga hästkapplöpning i italienska Messina
Bild från den video som en lokaltidning i Messina lagt ut från förra helgens olagliga, nattliga hästkapplöpning i italienska Messina. "En skam för kvarteret", skriver reportern. Foto: Youtubevideo / LetteraEmme

Maffian kontrollerar staden

I Messina har maffian en stark ställning, bland annat kontrollerar den sjötransporterna vilket uppges sätta stopp för ett tidigare planerat brobygge till fastlandet.

Enligt Ciro Troiano, kriminolog vid Lega Antivivisezione, LAV (Förbundet mot djurförsök) styrs kapplöpningarna också av maffia.

”Vi måste agera med kraft och anmäla de som organiserar eller deltar i den den här kriminella massakern. Kapplöpningar som representerar den mest populära delen av kontroll av området och den sociala dominansen i maffiasystemet”, konstaterar kriminologen på LAV:s hemsida.

Messina
Messina. Den vackra kuststaden har sedan länge problem med organiserad kriminalitet. Foto: Fausto Accordo / Unsplash

"Skam för kvarteret"

Den lokala onlinetidningen LetteraEmme uppmärksammar händelsen under rubriken ”Galen hästkapplöpning på viale Giostra”, och har publicerat en youtubevideo som bevis.

”En skam för kvarteret”, skriver tidningen.

Fem män dömda

För drygt ett år sedan dömdes fem män i åldrarna 26–42 till fängelsestraff på upp till tre år och dryga böter för att ha anordnat hemliga hästkapplöpningar på olika platser i och utanför Messina, skriver tidningen Messina Today.

Trafikpolis i Messina, Sicilien
Trafikpolis i Messina, Sicilien. Foto: Philip Schroeder / Unsplash

Männen dömdes inte bara för att ha ordnat olagliga lopp med vadslagning, utan också för djurplågeri. Insatsen fick namnet “Operation Zikka” efter att en häst vid namn Zikka galopperat sig till döds under ett lopp 2014.

Men kapplöpningarna har fortsatt, om än inte i samma omfattning. Under Italiens corona-lockdown låg de helt nere, för att nu plötsligt poppa upp igen.

Så hur slutade söndagens galna lopp? Kusken som föll ur undgick mirakulöst att köras över av en scooter. Hur hästen mådde efteråt vet vi inte, men den tycks ha klarat sig utan fysiska skador.

Läs mer: Hästarna betalar med sina liv som insats, om den svenska travindustrin.