Radar · Politik

Syrien: 21 döda efter attacker mot skolor i Idlib

Den humanitära situationen för civila i Idlib förvärras.

Åtta skolbyggnader har bombats i Idlibprovinsen i Syrien på en dag, rapporterar The Guardian. Striderna i det sista rebellfästet intensifieras och det finns inget som tyder på att de kommer mattas av snart.

Attackerna och striderna i Idlib har lett till vad experter och bedömare kallar den västa humanitära krisens sedan kriget i Syrien startade för nio år sedan. Striden om Idlib har setts som den sista stora striden. I regionen bor tre miljoner människor, både civila och rebeller. Gränsen mot Turkiet är stängd och människor har ingen väg ut.

Samtidigt intensifieras striderna om det sista rebellfästet. Åtta skolbyggnader har under en dag träffats i syriska och ryska luftangrepp. Enligt civilförsvaret Vita hjälmarna har 21 personer dödats i angreppen. Attackerna inleddes klockan åtta på morgonen enligt läraren Yousef Kashto som arbetar i skolan al-Baraem i Idlib. Han beslutade sig för att skicka hem studenterna när angreppen startade:

– Vi har arbetat under en nödsituation i två veckor på grund av eskaleringen av attackerna från regimen och ryska styrkor av staden Idlib. Två av våra lärare är nu i ett kritiskt tillstånd. Föräldrar skyndade sig förskräckta till skolan och letade efter sina barn, som fortfarande var i chock, sa han till The Guardian.

Sedan början på året har 22 skolbyggnader attackerats, enligt The Guardians uppgifter. Minst 400 civila har dödats i Idlib sedan i början på december när Ryssland och den syriska regimen inledde sin offensiv.