Radar · Miljö

Norska oljeplaner utanför Australien stoppade

Stora Australbukten (Great Australian bight) ligger söder om centrala Australien.

Norska oljejätten Equinor har givit upp de kritiserade planerna på att borra i ett värdefullt naturområde i Stora Australbukten söder om Australien.

Mindre känt än Stora barriärrevet, men ännu rikare på unika arter. Stora Australbukten söder om Australien är hem för valar, delfiner, sjölejon och pingviner – och har länge varit ett intressant framtida område för oljebolag att exploatera.

Hittills har BP, Chefron och Karoon Gas haft planer på att borra i bukten, men givit upp dem. Och igår tillkännagav norska Equinor, tidigare Statoil, att även de backar, eftersom planerna inte anses ekonomiskt konkurrenskraftiga.

Hundratusentals personer har protesterat mot oljeplanerna under parollen ”Fight for the bight” (Australbukten heter Great Australian bight på engelska).
Peter Owen från miljöorganisationen Wilderness society, säger i ett uttalande att de är glada och lättade över beskedet. Han fortsätter:

– Fyra stora oljebolag har nu lämnat bukten sedan ”Fight for the bight” inleddes. Det är tydligt att oljeborrning här inte är ett förnuftigt förslag. Att öppna ett nytt högrisk-oljefält när vi kämpar mot katastrofala klimatförändringar är galenskap. Vi uppmanar nu den australiensiska regeringen att lyssna på folket och ge Stora Australbuktens unika vatten ett permanent skydd från oljeborrning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV