Radar · Basinkomst

Fotbollsstjärnan Sadio Mané ger basinkomst till sin gamla hemby

Liverpools Sadio Mané delar med sig av sin rikedom till sin forna hemby i södra Senegal.

En av världens främsta fotbollsspelare är inte så intresserad av lyxliv. Han ger istället alla vuxna invånare i hembyn Bambali i Senegal basinkomst varje månad.

Han kallas för den målfarlige mittfältaren i Liverpool och TV 4:s fotbollskanal benämner honom som ”världens tredje främste spelare 2019.”

– Varför skulle jag vilja ha tio Ferrari-bilar, 20 diamantklockor och två jetplan? Vad skulle det göra för världen? Jag har svultit, arbetat ute på fälten, spelat barfota och gick inte i skolan. Men nu kan jag hjälpa människor, säger Sadio Mané i en intervju med Ghanas nyhetsportal Nsem Woha.

Hans jämförelsevis mer enkla livsstil är inte så vanlig i fotbollsvärldens absoluta toppskikt. Inte heller hans bakgrund, även om en hel del andra elitspelare runt om i världen kommer från enkla förhållanden.

Bambali är en liten by med drygt 2 000 invånare i Sédhiou-regionen i södra Senegal, nära gränsen till Guinea-Bissau. Där föddes Sadio Mané 1992, i en fattig och muslimskt religiös familj med många barn. Hans föräldrar hade inte råd att ta hand om honom och därför fick han växa upp hos sin farbror i byn.

Sadio Mané fascinerades av fotboll redan som liten. Alldeles för mycket, enligt familjen, som först försökte hindra honom från att spela under uppväxten. Men när de förstod att det var lönlöst och hur bra han hade blivit i de tidiga tonåren, stöttade de honom istället.

En fransk talangjägare inom fotboll kom på besök till Senegal och pikade Sadio Mané för hans trasiga skor och shorts. Men efter att den unge visat upp vad han kunde blev han värvad direkt och kunde sedan titulera sig proffsspelare som 15-åring i Frankrike.

2016 värvades han till Liverpool för ett rekordbelopp och enligt uppgifter från olika nyhetsmedia tjänar Sadio Mané idag minst två miljoner kronor i veckan. Men istället för ett liv i lyx, har han valt att bli byn Bambalis välgörare.

Varje månad ger han en summa på runt 830 kronor i månaden till alla vuxna personer i byn, enligt uppgift från byinvånare. Han har också finansierat byggen av en skola, sjukhus, sportarena och moské.

Det här har gjort att personer i byn inte längre lever i en så utsatt fattigdom som tidigare. Klimatförändringar, med alltifrån vattenbrist och torka till översvämningar, har drabbat området genom åren.

Flera av byns invånare berättar i olika filmklipp och reportage om vad basinkomsten och de möjligheter som de har fått till försörjning, utbildning och sjukvård betyder för dem. Det räddar liv och ger framtidshopp, menar många. Flera har också kunnat starta egna verksamheter inom till exempel sömnad.

Den brittiska tidningen The Telegraph var bland de första att rapportera om Sadio Manés stöd till sin hemby men enligt tidningen ville han inte att de skulle berätta om det eftersom han själv tyckte att det inte var så märkvärdigt utan mer självklart. Mané blev också fångad på bild när han städade en toalett i byns moské. ”En vän behövde hjälp”, konstaterade han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV