Radar · Miljö

Earth overshoot day väcker hopp – men fortfarande långt kvar

Earth overshoot day inföll den 22 augusti i år.

Varje år beräknas dagen då jordens ”budget” av förnybara resurser tar slut. I år har den dagen infallit senare än förra året. Frågan som uppstår: Har vi blivit bättre på att värna jordklotet?

Det kallas som bekant för Earth overshoot day, den dag varje år då vi plötsligt börjar använda mer av jordens naturresurser än vad jorden klarar av att förnya.

Enligt den internationella organisationen Global footprint network inföll Earth overshoot day den 22 augusti i år, vilket är senare än förra året (då överskjutningen inföll den 29 juli). Hoppfullt kan man tänka, eftersom det signalerar att mänskligheten har blivit bättre på att hushålla med jordens resurser.

Samtidigt finns det faktorer att beakta, vilket den ideella föreningen Medveten konsumtion poängterar i ett pressmeddelande.

”Coronapandemins utbrott med tillhörande restriktioner har lett till att mänsklighetens ekologiska fotavtryck för år 2020 krympt”, skriver man, och fortsätter.

”Det här demonstrerar tydligare än någonsin att det går att ändra vår konsumtions resursförbrukning på bara några månader. Dock är det så klart inte eftersträvansvärt att dessa förändringar följer först efter en pandemikris”.

Medveten konsumtion, som är partipolitiskt och religiöst obunden, menar också att om mänskligheten kan skjuta fram Earth overshoot day med några dagar per år så kommer man kunna nå målen i Parisavtalet till år 2050. En av avtalets viktigaste punkter är att hålla den globala uppvärmningen under två grader, helst under 1,5 grader.

Enligt de senaste uppgifterna från Världsnaturfondens rapport Living planet report konsumerar världens befolkning som om vi hade 1,7 jordklot. Vi förbrukar 70 procent mer naturresurser än vad jorden klarar av att återskapa under en årsperiod.

Earth overshoot day – historik

1 augusti 2018
3 augusti 2017
5 augusti 2016
6 augusti 2015
8 augusti 2010
23 september 2000
11 oktober 1990
3 november 1980
29 december 1970
Källa: Världsnaturfonden

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV