Radar · Mänskliga rättigheter

Vårdpersonal attackerades i Beirutprotest

Sammandrabbningar mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor i Beirut den 8 augusti.

Beirut kokade av ilska dagarna efter den förödande explosionen som ödelade delar av staden. De mestadels fredliga protesterna möttes av överdrivet våld från de libanesiska säkerhetsstyrkorna, enligt Human Rights Watch (HRW).

Tiotusentals demonstranter samlades i centrala Beirut den 8 augusti, fyra dagar efter explosionen i hamnen som tog 180 liv och skadade över 6 000 människor.

Slagorden handlade om politisk inkompetens och de flesta hade fredliga avsikter. Några kastade dock sten och smällare mot säkerhetsstyrkorna och plundrade och tände eld på byggnader.

Sköt skarpt

Säkerhetsstyrkorna avlossade i sin tur skarpa skott, metallpellets och gummiklädda kulor, bland annat mot vårdpersonal. Polis sköt stora mängder tårgas, även mot första hjälpen-stationer, enligt människorättsorganisationen HRW som har intervjuat vårdpersonal, journalister och advokater.

”Jag kunde inte se min patient. Jag andades in tårgasen och svimmade, de fick bära mig därifrån. Det tog fem minuter innan jag kunde andas normalt” säger läkaren Mouin Jammal som i vit rock gav första hjälpen till skadade demonstranter bredvid en ambulans.

Tårgaspatroner avlossades också direkt mot demonstranter och träffade några i huvudet och nacken. Personer i säkerhetsstyrkorna kastade också sten och slog demonstranter, enligt HRW.

"Formade knytnäve"

”I stället för att räcka ut en hjälpande hand till andra Beirutbor som fortfarande själva grävde sig ut ur explosionsresterna, formade Libanons säkerhetsapparat en knytnäve och dundrade mot demonstranterna med chockerande mängd våld” skriver HRW:s biträdande Mellanösternchef Michael Page.

”Sådant olagligt och överdrivet våld mot mestadels fredliga demonstranter visar på myndigheternas känslokalla åsidosättande av sitt eget folk.”

Över 700 personer skadades, enligt Röda korset. Minst 150 behövde sjukhusvård.

Säkerhetsstyrkorna förnekar att man använde sig av skarp ammunition.

Fakta: Libanon var redan i kris

Det var den 4 augusti som en enorm explosion skakade Libanons huvudstad Beirut. Den orsakades av en stor mängd ammoniumnitrat som förvarats i hamnen i över sex år utan tillräckliga säkerhetsåtgärder.
Förödelsen var enorm och över tusentals byggnader skadades, däribland flera sjukhus och kliniker. 180 människor dödades och över 6 000 skadades.
Redan innan explosionen befann sig Libanon i en ekonomisk härdsmälta med tömd centralbank. Myndigheter har varnat för att 60 procent av invånarna kan komma att leva under fattigdomsgränsen i slutet av året.
Sedan oktober förra året har det libanesiska pundet tappat 80 procent av sitt värde samtidigt som matpriserna har dubblerats. Många har fått nog av det man ser som politisk inkompetens och korruption hos den styrande eliten.
TT