Radar · Inrikes

Föråldrad socialtjänstlag ska få ny kostym

Socialminister Lena Hallengren (S) tar emot den största översynen av socialtjänsten på decennier.

Socialtjänstlagen har fått kritik för att vara både ålderdomlig och svårbegriplig. Nu presenteras den största översynen av lagen på decennier.

I tre år har regeringens särskilda utredare Margareta Winberg arbetat med att ta fram förslag för en moderniserad socialtjänstlag.

Margareta Winberg, före detta minister och socialdemokratisk riksdagsledamot, har lett utredningen
Margareta Winberg, före detta minister och socialdemokratisk riksdagsledamot, har lett utredningen. Foto: Anders Wiklund/TT

I dag överlämnar hon utredningen till socialminister Lena Hallengren (S).

När utredningen tillsattes framhöll Åsa Regnér, dåvarande minister med ansvar för socialtjänsten, att en rad samhällsförändringar inneburit att socialtjänsten fått ansvar för nya grupper, uppgifter och utmaningar.

– Lagen har inte setts över i sin helhet på det här sättet tidigare och det har bidragit till att den under de senaste tio åren genomgått mer än hundra förändringar. Lagen är i grunden en ramlag men som blivit väldigt detaljerad, det ska vi se över i utredningen, sade hon.

Under senare år har socialtjänsten varit ett slagträ i den politiska debatten, bland annat har det handlat om dess förmåga att hantera unga grovt kriminella.

Winberg har tidigare uttalat socialtjänsten ska vara lättillgänglig, främja jämställda levnadsvillkor och ha ett tydligare barnperspektiv.