Radar · Utrikes

Protester mot Modis jordbruksreformer väntas i Indien

Indiska bönder i Amritsar hotar att blockera järnvägstrafiken om inte jordbruksreformerna stoppas.

Det har blossat upp protester i flera indiska delstater efter nya lagförslag om att öppna upp den reglerade jordbrukssektorn för marknadskrafterna. De protesterande jordbrukare befarar att deras ersättning nu kommer att minska, rapporterar Al Jazeera.

De nya lagförslagen gör det lättare för lantbrukare att sälja sina produkter direkt till privata uppköpare och ingå avtal med företag. Reformerna låter också bönder och handlare att lagra matvaror. Tidigare var det ett brott att undanhålla matvaror i syfte att tjäna pengar.  Regeringen hoppas att det här ska stimulera tillväxten.

På Twitter skriver premiärminister Narendra Modi att den indiska bonden under decennier varit mobbade av mellanhänder och lidit av begränsningar.

– De nya lagarna kommer att frigöra bönderna från sådana motgångar, skriver Modi på Twitter.

De indiska bönderna har sålt sina jordbruksprodukter sedan 1960-talet på statligt reglerade marknader, så kallade mandis, där särskilda mellanhänder hjälpt jordbrukarna att sälja till statliga företag eller privata aktörer.

Även om det obligatoriska mandis-systemet nu kommer att upphöra kommer de inte att stängas. Inte heller kommer det statliga minimipriset att skrotas.
Jordbrukare, särskilt i delstaterna Punjab och Haryana, har protesterat mot de nya reglerna. Detta trots att lagarna ger bönderna möjlighet att sälja sina produkter var som helst i landet, i motsats till den tidigare situationen där handel över delstatsgränserna inte var tillåten. Bönderna kritiserar regeringen för att ge storföretagen alltför stor makt. 

– Det är svårt att tro att jordbrukare med små jordlotter kommer att ha någon förhandlingsposition gentemot stora privata aktörer, säger Rashpinder Singh, bonde från staten Punjab, till Al Jazeera.

Pressade bönder

Jordbrukssektorn bidrar med nästan 15 procent till Indiens ekonomi men sysselsätter ungefär hälften av landets 1,3 miljarder människor. Många jordbrukare kämpar mot dåliga skördar och har skuldsatt sig. Det stora flertalet har jordbruk på mindre än två hektar och har varken möjlighet att lagra eller transportera sina produkter längre sträckor. Istället för mandis-systemets mellanhänder så är bönderna rädda för att bli utlämnade till nya mellanhänder som kommer att utnyttja deras utsatta position.

– Du blir företagets slav. Den här kampen handlar inte bara om ekonomi utan också om våra rättigheter och vår självrespekt, säger Harvinder Singh Lakhowal, medlem i fackföreningen Bhartiya Kisan som leder några av protesterna.

Sudha Narayan, jordbruksekonom vid Indira Gandhi Institute of Development Research, tror dock att reformerna inte kommer att drabba alla jordbrukare lika. 
– Jordbrukarna har nu friheten att sälja grödorna till vem som helst och utveckla affärskontakter med olika företag, vilket i princip är bra. Däremot kommer bönderna att ha svårt att påverka prissättning när den statliga tillsynen minskar, säger Sudha Narayan till Al Jazeera.

India Today rapporterar att stora protester väntas under fredagen på flera platser i landet där jordbrukare hotar att blockera motorvägar och järnspår.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV