Energi · På gång

På gång

Fallfrukt finns det gott om.

19-25/9 Nätevenemang: Den viktiga och växande bokmässan i Angered ordnas i år digitalt. Författare från olika delar av världen deltar och det bjuds på läsningar, workshops, intressanta samtal och diskussioner.

Digital bokmässa i Göteborg

24/9 Nätevenemang: Bokmässan i Göteborg blir en litterär digital festival (till 27/9) med ett sedvanligt digert program av läsningar, föredrag och samtal.

Svensk klimatpolitik – hur står det till?

25/9 Nätevenemang: Klimatpolitiska rådet har granskat den svenska regeringens klimatpolitik. Kommer vi nå målet om noll utsläpp 2045 och vad föreslår Klimatpolitiska rådet för åtgärder? Digitalt föredrag med Karin Bäckstrand, professor i samhällsvetenskaplig miljöforskning.

Klimatsamtal med FN-förbundet

25/9 Nätevenemang: Mål 12 om hållbar konsumtion och produktion är en av Sveriges och andra rika länders stora utmaningar när det gäller genomförandet av Agenda 2030. Svenska FN-förbundet bjuder in till ett samtal om hur vi kan förhålla oss till våra stora, både materiella och klimatpåverkande utsläpp.

Global skolstrejk för klimatet

25/9 Skolstrejkrörelsen Fridays For Future utlyser en global aktionsdag för klimatet. Över hela världen kommer det att ske demonstrationer och manifestationer som anpassas efter hur situationen gällande covid-19 skiljer sig mellan olika länder.

Äpplets dag

25/9 I dag kan man med fördel äta äpplen på Äpplets dag.

Dövas dag

27/9 Denna dag uppmärksammas Dövas dag.

Rättvis klimatomställning

27/9 Nätevenemang: Hur kan vi ställa om våra ekonomier på det sätt som klimatkrisen kräver, samtidigt som vi värnar om arbetstagares rättigheter och närmar oss målet om social rättvisa? ABF med flera arrangerar ett livesänt samtal om varför det behövs rättvisa för att lyckas med klimatomställningen.

Internationella vetenskapsfestivalen

28/9-4/10 Vetenskapsfestivalen i Göteborg blir i år till stor del digital. Årets tema är rörelse. Programmet bjuder som vanligt på en mängd evenemang. Officiell ingivning sker den 1 oktober med fysikern Geoffrey West som huvudtalare.

Regnbågsveckan i Mjölby

28/9-3/10 Mjölby kommun och ABF arrangerar en regnsbågsvecka med en lång rad föredrag, filmer, musik, poesi, sagostund samt en regnbågsparad i datorspelet Minecraft. Vissa programpunkter livesänds på nätet.

Neurodagen

28/9 I dag uppmärksammas Neurodagen.

Återvinningens dag

29/9 I dag är det dags att återvinna lite extra på Återvinningens dag.

Resandefolkets dag

29/9 I dag uppmärksammas Resandefolkets dag.

AW online: Rörelser och revolter

30/9 Över hela världen demonstrerar folk mot de rådande maktstrukturerna, på gatorna och på nätet. De unga generationerna, uppväxta i den digitala världen och i skuggan av klimathotet, är ofta drivande. Vilka möjligheter har de att skapa bestående förändring? Pustervik i Göteborg livesänder sin samtalsserie AW med forskare.

Delningsekonomi – allt mitt är ditt

30/9 Delningsekonomin har beskrivits som både en mångmiljardindustri och en livsstil. Embassy of sharing arrangerar ett digitalt föredrag med Kristin Heinonen som ger exempel på hur digitaliseringen driver ett skifte i vår syn på ägande och utmanar regler, affärsmodeller och traditionella värderingar.

Vatten och klimatkrisen

30/9 SMHI och Swedish water house samlar ledande experter till ett livesänt seminarium om hur vatten kan hjälpa oss nå målen i Parisavtalet. Hur ställer vi om samhället för att klara allt mer extremt väder? Vad gör vi åt hotande vattenbrist och försämrad vattenkvalitet?

Ekologiska framtidsdagen

30/9 I år sätter Ekologiska framtidsdagen fokus på både politikens och marknadens roller för att främja en hållbar matproduktion. Hur får vi lantbruk, livsmedelsföretag och handel att samverka kring att öka engagemanget och försäljning av eko? Arrangörer är bland andra KRAV.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV