Glöd · Debatt

”Munksjö AB tar vatten från naturreservat”

Just nu lägger man nya ledningar från Rocksjön, som ligger i ett naturreservat, skriver Thor Ahlstrand.

DEBATT Är vattnet i Munksjön för dåligt för att passa Munksjö AB? Just nu lägger man nya ledningar från Rocksjön, som ligger i ett naturreservat. Vatten från Rocksjön pumpas från Rocksjön till Munksjö AB för att Munksjöns vatten är så undermåligt, att det inte anses kunna gå att använda i företagets produktion. En miljöskandal!

Det är också en skandal att Munksjön är en av de giftigaste sjöarna i Sverige, trots att en vattendom 1970 sa att man skulle sanera sjön när teknik för det finns.

Hur kan det vara tillåta att acceptera vattensport, tävlingar som Ironman och roddtävlingar i sjön?

Hur mår kräftorna i sjön? Tack vare Axamo flygplats och deras brandskum innehåller de PFAS, som är cancerframkallande.Jag citerar Carl Hermelin: ”Kräftorna kräva rent vatten!” En självklarhet för alla som har sunt bondförnuft.

När Skanska marknadsför sina bostäder vid Södra Munksjön talar man om att vakna till en underbar sjöutsikt. Inte ett ord om att Munksjön är en av Sveriges giftigaste sjöar. Inte nog med det: sjön är en av Europas giftigaste sjöar. En sanning som inte går att dölja bara för att problemen finns under vattenytan. Se gärna filmen Vättern under ytan. Den avslöjar också miljöproblemen i Munksjön.

Munksjön mynnar ut i Vättern, som räknas till Sveriges viktigaste råvattentäkter. Vattnet går vidare till Motalaström, som ser till att 88 000 personer får sitt dricksvatten i Linköping. På det sättet sitter Jönköping och Linköping i samma båt. Man får vatten från samma sjöar.

Vatten är dessutom klassat som ett av våra viktigaste livsmedel – bryr man sig om det? Livet går inte i repris. Det handlar inte bara om att överleva – utan om att leva. Och för ett gott liv krävs rent vatten.

Nästan en miljard människor får i dag inte rent vatten i världen. Det måste vi naturligtvis ändra på. En bra början är att börja lokalt för att sedan gå vidare globalt.

Munksjön har fått sitt namn från den tiden då Jönköping hade ett kloster. Det förpliktigar. Utan rent vatten blir det inget dop.

Får det fortsätta som nu – att inget händer när det gäller sanering av Munksjön, så vore det lämpligt att byta namn till “Kvicksilversjön”. Det är dags nu. Sanera Munksjön nu. Munksjöns framtid handlar om barnens framtid.