Radar · Inrikes

Läkare behöver bättre kunskap om smärtlindring

Att kunna välja rätt sorts smärtbehandling för patienter, handlar en hel del om attityd hos läkarna.

Det spelar ingen roll om läkare är nya i yrket eller inte – de väljer samma typ av behandlingsmetod för sina patienter. Det visar en ny avhandling som lyfter behovet av mer kunskap och nya läkemedel.

– Långvarig smärta är en folksjukdom som det krävs både nya läkemedel och bättre utbildning för att komma tillrätta med, säger Linda Rankin, doktorand vid Institutionen för integrativ medicinsk biologi på Umeå universitet.

Hon har gjort avhandlingen Långvarig smärta – från studier i studenters attityder och preferenser till utredningen av en ny behandlingsstrategi in vitro.

Attityd A och O

Fokus i undersökningen ligger på läkares och läkarstudenters attityder till långvarig smärta. Det här har också jämförts med attityder bland läkarstuderande i Australien.

Resultatet visar att oavsett hur lång tid man har arbetat som läkare eller är läkarstudent, väljer man samma typ av behandling för att hjälpa nya patienter med långvarig smärta.

Tidigare studier har visat att läkarens attityd till smärtlindring är klart betydelsefull när det gäller resultatet av smärtbehandlingen. Och det är under själva läkarutbildningen som den  grundläggs.

Den här studien visade även att läkarstuderande i både Sverige och Australien ansåg att man hade behov av mer utbildning om långvarig smärta.

Men det fanns också skillnader mellan länderna när det gällde attityd –läkarstuderande i Australien hade en lite mer stigmatiserande syn på smärtpatienter än vad de svenska hade.

Nya läkemedel mot smärta

Linda Rankin studerar här också behovet av nya läkemedel för att behandla smärta och inflammation, speciellt verkningsmekanismen i ett eventuellt nytt preparat – palmitoyletanolamid, PEA.

PEA finns naturligt i kroppen och antas vara en del av kroppens försvar mot inflammation och smärta.

Forskargruppen som Linda Rankin ingår i, upptäckte att odlade celler som behandlats med PEA fick lägre halter av inflammationsdrivande prostaglandiner.

Forskarna undersökte också patienter med den smärtsamma munhålesjukdomen oral lichen planus, OLP.

– Resultaten talar för att det finns anledning att gå vidare med det här ämnet, palmitoyletanolamid, som en möjlig läkemedelskandidat mot OLP, säger Linda Rankin i ett uttalande från Umeå universitet.