Radar · Djurrätt

Indien: Experter kräver skärpta straff för djurplågeri

En hund utanför en marknad som stängts ned på grund av det nya coronaviruset, New Delhi, Indien.

Djur är extra utsatta sedan coronakrisen började, rapporterar Times of India. Men den som plågar ett djur och åker fast får bara böta sex kronor. Nu höjs allt fler röster för skärpta straff.

Nyligen fick veterinären doktor Ushma Patel i staden Nagpur i centrala Indien in en hemlös hundtik som blivit brutalt huggen i pannan.

– Skadan var så djup att skallbenet syntes, hon blödde ymnigt. Det var ett rent och tydligt utskuret djupt sår, orsakat av ett vasst föremål, säger hon till Times of India.

Tiken är mamma till nio små valpar och brukade få mat av en boende i området, som misstänker att en slaktare huggit henne med en slaktarkniv.

Nyligen blev det också känt att en hund i Naik Nagar i västra Indien fått ögonen utstuckna, något som väckte stor ilska och upprördhet bland djurrättsaktivister, enligt Times of India.

Sysslolöshet föder onda handlingar

Enligt flera experter ökar djurplågerierna nu, vilket tros bero på att människor inte har tillräckligt att sysselsätta sig med.
– Ett tomt sinne är djävulens verkstad. På grund av nedstängningen ägnar sig många tvivelaktiga personer åt den typen av brott. Det värsta är att straffet bara är 50 rupier (motsvarande sex kronor), säger doktor Patel.

En gatuhund sitter mitt på gatan medan en polis talar i sin mobiltelefon, under nedstängningen för att hindra spridningen av coronavirus i Kolkata, Indien, i september 2020
En gatuhund sitter mitt på gatan medan en polis talar i sin mobiltelefon, under nedstängningen för att hindra spridningen av coronavirus i Kolkata, Indien, i september 2020. Foto: AP Photo/Bikas Das/TT

Smita Mire, som grundat Save Speechless Organization, SSO, säger att djurplågeriet ökat till en extrem nivå, och att mörkertalet är stort.

Andra experter vill enligt Times of India ha ökade straff inte främst för djurens skull, utan eftersom det finns vetenskaplig evidens för att djurplågare ofta går vidare till att bli ”seriemördare och grovt kriminella”.

Djurplågeri i Sverige: "Kattmördaren" ville döda kvinnor

Våren 2009 börjar husdjur försvinna på en mindre ort i Sverige. Några hittas senare döda och plågade under mystiska omständigheter. Till slut visar det sig att en tonåring ligger bakom dödandet, och att han i samtal på Flashback erkänt att han vill börja döda kvinnor. Om detta handlar P3-dokumentären Kattmördaren från augusti 2020. Lyssna på webben eller i din app. Varning för mycket obehagligt innehåll.