Radar · Miljö

Foder eller vilda djur kan ha orsakat salmonella – tusentals grisar dödade

Tusentals skånska grisar har dödats under september efter ett ovanligt stort utbrott av salmonella.

Mer än 4 800 grisar har dödats i Skåne under de senaste veckorna efter att salmonella har upptäckts. En av salmonella-typerna är extra farlig och har inte funnits i Sverige på 40 år – förrän nu. Varifrån smittan kommer är oklart, men den antas komma från antingen djurfoder eller vilda djur, rapporterar ATL.

Den ovanliga salmonellatypen Choleraesuis kan göra grisar och människor mer allvarligt sjuka än vanligare former av salmonella. Djuren kan få hög feber, blåröda missfärgningar i huden, diarre och ökad risk för att dö.

De skånska grisar som hade smittats av Choleraesuis visade inga symtom men avlivades ändå. Totalt har över 4 800 skånska grisar fått sätta livet till under september efter att det upptäckts att de hade olika former av salmonella.

Den extra farliga salmonellatypen Choleraesuis drabbar främst grisar och har inte funnits i Sverige sedan 1980-talet. Att den har kommit tillbaka förbryllar experterna.

En teori är att den har förts över via foder, även om just denna typ av smitta visserligen aldrig har upptäckts i de tester av importerad soja som som görs av foderindustrin, enligt ATL.

En annan teori är att den kan ha förts över från vildsvin. Inga svenska vildsvin har visserligen påträffats med denna ovanliga form av salmonella, men i Europa har smitta överförts mellan vildsvin och grisar, rapporterar ATL.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV