Radar · Mänskliga rättigheter

39 medarbetare i protest mot rasism på Sveriges Radio

Ett internt upprop vill lyfta diskriminering och rasism på Sveriges radio.

Diskriminering vid rekryteringar, för få chefer med minoritetsbakgrund, en nyhetsbevakning som inte speglar hela samhället, och rasism på arbetsplatsen som inte tas på tillräckligt allvar. Det lyfter det protestbrev som 39 medarbetare på Sveriges radio skickat till ledningen, inspirerade av sommarens BLM-protester.

”Sveriges Radio speglar inte hela Sverige, varken bland anställda eller i innehållet. Det finns försvinnande få svarta anställda på företaget och även andra grupper med stora diasporor i Sverige är gravt underrepresenterade”, står det i brevet, rapporterar DN.

Tidningen har bland annat pratat med flera av de undertecknade, som inte bara beskriver en känsla av att vara underrepresenterade, utan som även upplevt olika former av rasism på arbetsplatsen.

Freshta Dost, reporter på Sveriges Radio i Göteborg och en av initiativtagarna säger till DN att hon blivit uppringd av en kollega från en annan redaktion, som hon inte känner, och tillfrågad om hon kan läsa in ett citat från en bulgarisk tiggare i ett radioinslag.

– Det var viktigt att jag skulle tala bruten svenska. Men jag kan varken bulgariska eller har någon koppling till Bulgarien. Jag är från Afghanistan, mitt modersmål är dari. Jag kände mig jätteobekväm, säger hon till tidningen.

"Superledsen och jäkligt bekymrad"

Sveriges radios vd Cilla Benkö säger till DN att hon blev ”superledsen och jäkligt bekymrad” av att läsa uppropet, men att företaget prioriterar dessa frågor. Till exempel så har 26 procent av de anställda utländsk bakgrund. Hon menar också att uppropet innehåller faktafel.

– Merparten av det som står i det här dokumentet stämmer inte, eller så saknas det relevant fakta. Och det är klart att det påverkar min syn på hur allvarligt problemet är, när jag märker att det finns faktafel i deras beskrivningar. Men oavsett faktafelen så är känslorna bakom sanna – vi har medarbetare som inte känner sig sedda, säger Cilla Benkö.

Men att 26 procent har utländsk bakgrund säger egentligen inte så mycket eftersom det inte säger något om hur många som har utomeuropeisk bakgrund eller hur det ser ut på chefspositionerna, menar Maya Abdullah, en av initiativtagarna.

– I våra möten med vår vd har hon inte kunnat visa vad hon anser är faktafel. Det här ser vi som ett sätt för henne att slippa ta ansvar. Det är det yttersta beviset på de strukturella problemen på SR – när den högsta ledningen, istället för att ta problemen på allvar, avfärdar våra vittnesmål och dumförklarar oss, säger hon till DN.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV