Radar · Djurrätt

Ponny hittad stympad i hage utanför Jönköping

Över 150 hästar i Frankrike har utsatts för djurplågeri sedan i augusti.

Frankrike har under de senaste veckorna skakats av flera grymma attacker mot hästar som stympats och dödats. I veckan inträffade en liknande händelse i Bashult utanför Jönköping, då ponnyn Alinda hittades död – med både öra och öga bortskuret, rapporterar SVT.

Det var under måndagen när Bashultsbon Åsa Carlsson kom hem från sitt nattskift som hon hittade ponnyn Alinda liggandes död i hagen. Då Alinda saknade ett öga och öra trodde Åsa Carlsson först att hon skadat sig på något.

– Jag var i chock och det var inte förrän min syster kom som jag insåg att jag skulle ringa polisen. Det syntes att det inte var gjort av något djur, säger hon till SVT.

Sedan i augusti har över 150 hästar i Frankrike hittats lemlästade vilket oroat hästägare även i Sverige och bara för några veckor sedan hittades en svensk häst skadad med kniv.

Polisen har gjort en brottsplatsundersökning där Alinda hittades och hon ska nu obduceras för att ta reda på vad som orsakat hennes död.

– Många hästägare är rädda. Det är tomt i hagarna på nätterna här nu.  Vi bor ju ändå så nära. Jag ser hagen från huset hela tiden, säger Åsa Carlsson till SVT.