Energi · På gång

På gång

Sida arrangerar i dag, onsdag, ett seminarium om insatser som gjorts mot könsstympning och könsrelaterat våld.

23-29/11 En vecka fri från våld är ett initiativ skapat av organisationerna Unizon och MÄN, för att uppmärksamma vikten av våldsförebyggande arbete med genusperspektiv, tillsammans för att förebygga mäns och killars våld mot kvinnor och tjejer. Seminarium, föredrag och panelsamtal arrangeras över hela landet.

Webbföreläsning med Johan Rockström

25/11 Kungliga vetenskapsakademien bjuder in miljövetaren Johan Rockström som ska tala på temat ”Jordens framtid i Antropocen”. Den vetenskapliga slutsatsen är att vi gått in i en ny geologisk epok, Antropocen, där mänsklig aktivitet utgör den helt avgörande påverkan på jordsystemet.

Insatser mot könsstympning och könsrelaterat våld

25/11 Sida arrangerar digitalt seminarium om insatser och framsteg som hittills gjorts mot könsstympning och könsrelaterat våld. Möt bland annat den nigerianska aktivisten och opinionsbildaren Ayo Awodoyin Bello, överlevare och stipendiat från tidigare presidenten Barack Obamas Young african leaders initiative.

Sveriges mest HBTQI-vänligaste arbetsplats

25/11 Fackförbundet Unionen delar ut pris till Sveriges just nu mest HBTQI-vänligaste arbetsplats. Prisutdelning sker vid ett digitalt medlemsevent.

Internationella dagen mot våld mot kvinnor

25/11 I dag uppmärksammas Internationella dagen mot våld mot kvinnor.

Basinkomstens nya våg

26/11 Institutet för framtidsstudier presenterar rapporten Basinkomstens nya våg, som analyserar medborgarlönsexperiment i Finland och Nederländerna och undersöker vad dessa kan säga oss om vilka konsekvenser en basinkomst skulle få i avancerade välfärdsstater.

Rovdjursseminarium

26/11 Rovdjurscentret De 5 Stora arrangerar ett digitalt seminarium om aktuell forskning och förvaltning med representanter från Naturvårdsverket, länsstyrelserna, Viltskadecenter och forskningsprojekt.

Social bostadspolitik

26/11 Bofrämjandet arrangerar digitalt seminarium om social bostadspolitik. Redan före corona var utanförskapet på bostadsmarknaden en stor fråga. Karolina Skog, regeringens utredare för pågående utredning Social bostadspolitik deltar.

Forskarfredag: Vem överlever ett massutdöende?

27/11 Dagens massutdöende av arter är det sjätte i jordens historia. Är svamparna överlevare? Vad kan vi göra för Madagaskars unika djurliv?
Vad vet vi om dagens biologiska mångfald och hur vi kan bevara den?
Hör några av Naturhistoriska riksmuseets forskare berätta om sitt arbete med anknytning till FN:s globala mål för hållbar utveckling.

Black Friday – jag köper det inte

27/11 Kampanjen En köpfri dag och Fältbiologerna bjuder in till en bojkott av shoppingdagen Black Friday. Istället för konsumtion av onödiga prylar, kan dagen ägnas åt att laga och vårda de prylar som vi redan ha, eller att ta hand om varandra.

Vad betyder Amazons etablering i Eskilstuna?

27/11 Transportarbetareförbundet, Handels, Seko, Unionen och Sveriges Ingenjörer arrangerar ett digitalt seminarium om Amazons svenska e-handelslager, farhågor, möjligheter och lösningar förknippad med det.

Skolstrejk för klimatet

27/11 Skolstrejk för klimatet
Skolstrejk för klimatet fortsätter runt om i landet, men i olika former. Små manifestationer med coronaavstånd eller genom att lägga upp bilder i sociala medier – det finns alla möjligheter att delta.

Pälsfria fredagen

27/11 Den sista fredagen i november uppmärksammas Pälsfria fredagen.

Solidaritetsdag med det palestinska folket

29/11 I dag uppmärksammas Internationell solidaritetsdagen med det palestinska folket.

Kattens dag

29/11 Denna dag firas Kattens dag.

Till minne av offren för kemisk krigföring

30/11 Denna dag uppmärksammas Internationella dagen till minnet av offren för kemisk krigsföring.

Barn på flykt i Sverige och Europa

1/12 Rädda barnen berättar digitalt om sin nya rapport Protection beyond reach, där det framkommer att över 200 000 ensamkommande barn har lämnats utan tillräckligt stöd. Hur ser situationen ut för ensamkommande barn i Europa? Med Thord Eriksson, författare till boken Dom som stod kvar.

En miljon arter i farozonen – vad kan vi göra för att stoppa utrotningen?

1/12 Naturskyddsföreningen bjuder in Marie Stenseke, professor i kulturgeografi på Handelshögskolan i Göteborg, som i ett webbinarium presenterar det senaste inom forskningen i vad som händer både globalt och lokalt med djur och natur.

Ett hållbart liv med Johanna Stål

1/12 Digital föreläsning med författaren Johanna Stål som berättar om boken Ett hållbart liv – 365 råd som hon skrivit tillsammans med Naturskyddsföreningen. I boken går hon igenom hur man kan leva mer hållbart i en bredare bemärkelse.

Internationella AIDS-dagen

1/12 I dag uppmärksammas Internationella AIDS-dagen.

Giving Tuesday

1/12 Dags att vara generös på Giving Tuesday.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV