Radar · Utrikes

Framsteg mot könsstympning hotas av pandemin

Deltagare vid en demonstration mot könsrelaterat våld i Kapstaden i Sydafrika i somras.

Det könsrelaterade våldet runt om i världen har ökat under pandemin, visar FN-siffror. Även framsteg som gjorts mot könsstympning hotas.

Redan i våras varnade många för att coronakrisen riskerade att åtföljas av en pandemi av våld i hemmet, då restriktioner tvingat miljontals kvinnor att tillbringa mer tid tillsammans med sina förövare.

Trots oron har endast 12 procent av världens länder vidtagit breda åtgärder för att motverka pandemins negativa effekter för kvinnor och barn, enligt FN-organet UN Women.

Anmälningar och samtal till hjälptelefoner om våld i hemmet har exempelvis ökat med 25 procent i Argentina, 30 procent i Cypern och Frankrike och 33 procent i Singapore under pandemin, rapporterar AFP med hänvisning till en annan FN-sammanställning.

Världsorganisationen har tidigare uppskattat att ett halvår med nedstängningar runt om i världen riskerat att leda till 31 miljoner fler fall av könsrelaterat våld än normalt. Dessutom har man varnat för att två miljoner fler flickor riskerar att utsättas för könsstympning – ett dystert bakslag i de senaste årens framgångsrika kamp mot problemet i många länder.

Svenska biståndsmyndigheten Sida meddelar att man ökar sitt stöd till ett FN-program med målet att utrota könsstympning i 16 länder i Afrika till 2030. Satsningen ”betyder mycket för att inte arbetet ska avstanna nu under coronapandemin”, enligt Dag Sundelin, regional chef för Sidas arbete med frågorna i Afrika söder om Sahara.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV