Radar · Miljö

Allt fler lantbrukare slutar som eko-producenter

Ett minskat intresse för mejeriprodukter och flera bra skördeår i stora delar av Europa har lett till att tillväxten inom ekobranschen har stannat av, det visar en rapport som analysföretaget Agrovektor gjort på uppdrag av Jordbruksverket.

Fler lantbrukare väljer att sluta som eko-producenter och efterfrågan på ekologiska produkter har mattats av – samtidigt som Sveriges mål är att öka ekoproduktionen med tio procentenheter fram till 2030.

Efter många år av tillväxt har efterfrågan på ekologiska produkter avstannat. För mycket ekologiska råvaror i förhållande till efterfrågan är en av orsakerna, visar en rapport gjort av analysföretaget Agrovektor på uppdrag av Jordbruksverket.

En av orsakerna, enligt rapporten, är bra skördeår för stora delar av Europa de senaste två åren vilket medfört att priserna sjunkit. En annan orsak är att ”marknaden har inte ökat i den omfattning som råvaruproduktionen har ökat”.

Ekocertifierade lantbrukare har under de senaste 12 månaderna förlorat 40 procent, eller 700 miljoner kronor i intäkter. Det visar en rapport gjord av det oberoende analysföretaget Agrovektor, på uppdrag av Jordbruksverket.

–Konsumtionen har ökat litegrann i Sverige med troligtvis ett par procent under den här perioden, men råvaruproduktionen har ökat mycket mer än så, framför allt i omvärlden runt omkring oss, säger Cecilia Ryegård, vd på Agrovektor, till Sveriges Radio.

Därmed är Sveriges nationella mål om att öka andelen ekologisk jordbruksmark från 20 till 30 procent de kommande tio åren i fara. Och till Sveriges Radio säger Cecilia Ryegård att för att målet ska uppnås betyder ”det en ökning med råvara på ungefär 50 procent mot dagens nivåer och i dagsläget är det svårt att se hur de volymerna ska avsättas”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV