Radar · Utrikes

6 000 civila afghaner har dödats hittills i år

– De sköt mot varenda student de såg, sa vittnet Fathullah Moradi till Reuters, när beväpnade män  i början på november attackerade ett campus vid Kabul-universitetet i Afghanistans huvudstad.

I går, tisdag, dödas dödades 14 människor och 45 skadades i nya afghanska våldsdåd när två sprängladdningar detonerade vid en marknadsplats i staden Bamiyan i centrala Afghanistan. Terrorgruppen IS misstänks för inblandning i dådet.

14 personer dödades av vägbomber i Afghanistan i går, tisdag. Terrorattacken är den senaste i raden som har inträffat i Afghanistan de senaste veckorna.

Det var tolv civila och två trafikpoliser som dödades i dådet, enligt Zabardast Safai, provinsens polischef. Sprängladdningarna låg gömda inne i marknaden och de många skadade fanns i huvudsak på närliggande restauranger och affärer, säger han, uppger TT.  Myndigheterna talar om stora materiella skador på platsen

Under årets nio första månader har nära 6 000 civila afghaner dödats i samband med olika terrordåd och strider mellan rebeller och regeringsstyrkorna, enligt FN.

I lördags dödades 8 personer och 31 skadades Kabul när minst ett 20-tal granater slog ned i staden.

I början på november dödades av 22 personer dödades och 22 skadades när beväpnade män från terrorgruppen IS attackerade ett campus vid Kabul-universitetet (KU) i Afghanistans huvudstad.

Den 25 oktober 24 människor dödades i självmordsattacken nära ett utbildningscenter i Kabul. De flesta av offren var studenter mellan 15 och 26 år och över 50 personer skadades. Terrorgruppen tog på sig självmordsattacken.

Den 18 oktober dödades tolv civila i ett bombdåd i staden Feroz Koh i centrala delen av landet och över 100 skadades när bilbomben briserade. Den afghanska presidentens kansli pekade ut talibanerna som skyldiga till dådet.

Våldet ökar– trots fredssamtal

Parallellt med det ökade våldet i Afghanistan pågår fredssamtalen i Qatar mellan den afghanska regeringen och talibanerna. Fredssamtalen inleddes i september – men de blodiga strider har fortsatt att rasa över landet.

Fredssamtalen är en del av en överenskommelse mellan talibanerna och USA, som syftar till att amerikanska styrkor ska lämna landet.

Minst 26 025 barn har dödats eller skadats i Afghanistan mellan 2005 och 2019,  enligt Rädda Barnen.

Krigen Afghanistan har pågått i mer 40 år och landets ekonomi och infrastruktur ligger i ruiner.  I genomsnitt har fem barn dödats eller utsatts för svåra skador per dag under de senaste 14 åren av krig i Afghanistan, rapporterar BBC.