Radar · Nyheter

Många fast efter attack mot tempel i Afghanistan

Afghanska säkerhetsstyrkor anländer till platsen där attacken äger rum, i centrala Kabul.

Beväpnade gärningsmän och självmordsbombare har gått till angrepp mot ett sikhiskt tempel i centrala Kabul i Afghanistan, uppger en parlamentsledamot som företräder den religiösa minoriteten.

Säkerhetsstyrkor är på plats och inbegripna i strider med angriparna, bekräftar en talesperson för inrikesdepartementet.

Parlamentsledamoten, vid namn Narender Singh Khalsa, säger att han fått uppgifter om att fyra människor dödats och att så många som 200 människor kan vara fast i templet.

– Tre självmordsbombare tog sig in i dharamsala, säger han, och syftar på en särskilt helig del av tempelområdet.

– Gärningsmännen inledde sin attack vid en tidpunkt då dharamsala var full av bedjande.

Säkerhetsstyrkorna har hittills lyckats säkra en del av tempelanläggningen, men går försiktigt fram för att försöka undvika att civila dödas, uppger inrikesdepartementets talesperson.

Attacken sker i ett läge av stor politisk osäkerhet där de rivaliserande ledarna Ashraf Ghani och Abdullah Abdulla båda gör anspråk på att vara landets president. Detta samtidigt som USA och talibanerna nått en överenskommelse om att amerikanska styrkor ska lämna landet.

Den sikhiska minoriteten i Afghanistan är mycket liten, och utgörs av knappt omkring 300 familjer. 2018 dödades flera människor i en självmordsattack riktad mot gruppen i Jalalabad och som terrorrörelsen IS sade sig ha legat bakom.