Radar · Migration

Katastrof om corona sprids bland människor på flykt

Katastrofen är redan ett faktum på de grekiska öarna.

Att tvätta händerna regelbundet och isolera sig är några av de råd som sprids för att undvika smittspridning av covonaviruset. På de grekiska öarna, i tältläger i norra Frankrike och i flyktingläger runt om i världen är det svårt att följa rekommendationerna.

Tvätta händerna ofta, undvik att vara nära andra människor – framförallt den som kan vara sjuk – och håll er hemma, är några av råden. Men den som inte har ett hem kan inte hålla sig hemma. Den som bor i ett flyktingläger avsett för 3000 människor kan inte distansera sig socialt när det lever över 20 000 människor där. Och den som inte har tillgång till rinnande vatten eller tvål kan inte heller tvätta händerna som rekommenderat.

I en uppdatering på Twitter håller syriska barn i flyktingläger upp skyltar med budskapet ”Stanna hemma, jag önskar jag kunde!”. Orden är enligt tweeten riktat till resten av världen från de syriska barnen.

Samtidigt kommer de barn som skulle evakueras från Grekland som en nödlösning då förhållandena är inhumana nu fortsatt vara strandade där, eftersom coronaviruset enligt en del av de länder som skulle ta emot dem nu omöjliggör att de reser dit, rapporterar bland annat DW. 

Varnar för dubbla katastrofer

I Grekland är oron stor för ett utbrott i läger som Moria.

– Situationen var oacceptabel redan innan coronakrisen, och risken för att smittan ska spridas i lägren är stor. Därför har kommissionen bland annat dialoger med hjälporganisationer för att underlätta deras arbete, säger EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson till Politico, enligt Europaportalen. 

Bland åtgärderna för att stoppa spridningen är att besöksförbud har införts i flyktinglägren i Grekland. Det gäller även hjälporganisationer. Sedan i måndags omfattas hela Grekland av utegångsförbud, med undantag för vissa nödvändiga resor.

Röster för att evakuera lägren innan ett coronautbrott har höjts. Läkare utan gränser är bland de organisationer som krävt en omedelbar evakueringsplan, något EU och Grekland nu tittar på att göra. Hjälparbetare har varnat för en katastrof till följd av att stänga lägren med flyktingarna ensamma kvar på insidan, rapporterar The Guardian.

”Flyktingkrisen på Lesbos och Samos har aldrig varit värre än i början på det här året. Och sen kom coronaviruset”, skriver frivilligorganisationan Movement on the ground på Facebook.

Oro för metoderna

I Frankrike är situationen också kritisk. Här lever många flyktingar på gatorna utan tillgång till varken tak över huvudet eller rinnande vatten. Under onsdagen kom information om att flyktingar i Calais och Dunkirk i nordvästra Frankrike ska flyttas till center för att inte riskera att smittas eller sprida smitta. 

Organisationen Care 4 Calais, som hjälper flyktingar i regionen, menar att behovet är omedelbart. De är dock oroliga för hur detta kommer genomföras, eftersom den franska regeringen tidigare fattat en mängd beslut som inte sätter flyktingarnas bästa först.

”Kommer de flyttas med tvång, kommer deras rättigheter beaktas och hur ska barn skyddas?” är några av de frågor som Care 4 Calais lyfter i en uppdatering på Facebook.

I Calais och Dunkirk lever flyktingar på gatan och i tältläger som ständigt rivs av polis och kravallpolis
I Calais och Dunkirk lever flyktingar på gatan och i tältläger som ständigt rivs av polis och kravallpolis. Foto: Thibault Camus/AP/TT

Deportationer inte stoppade

I Sverige har restriktionerna blivit allt fler för att förhindra spridningen av coronavirusets. Men trots det fortsätter Migrationsverket sitt arbete med så kallat frivilligt återvändande. Fall av corona har även, som Syre tidigare rapporterat om, bekräftats på förvaret i Märsta. Men också där ska verksamheten enligt uppgifter till Syre fortsätta som vanligt.

”Migrationsverkets fortsättervilket vi måste, att arbeta med det uppdrag vi har, däribland att arbeta med självmant återvändande. Det arbetet påverkas självklart av det rådande läget med inställda resor och länder som inför restriktioner. Det uppdrag vi har fortsätter ändå i den mån det går. Däremot är vi naturligtvis medvetna om de regler och rutiner som andra myndigheter och stater inför löpande just nu för att förhindra smittspridning och går det inte att exempelvis genomföra en resa på grund av det så är det en naturlig följd av de reglerna”, skriver myndigheten i ett mejl till Syre.

Stoppad vidarebosättning

Något som liksom omfördelningen av flyktingbarn från Grekland däremot har stoppats, är UNHCR:s kvotflyktingprogram, under vilket mycket sårbara individer fördelas till mottagarländer världen över. Enligt flyktingorganisationen är stoppet tillfälligt.

”Flyktingfamiljer som ska omfördelas påverkas direkt av dessa snabba beslut som påverkar deras möjligheter att resa, en del upplever omfattande förseningar medan andra har blivit strandade eller separerade från sina familjer”, skriver UNHCR i ett uttalande.