Vill vi undvika fler pandemier framöver måste vi stänga världens marknader för vilda djur – permanent. Det anser chefen för FN:s miljöprogram, Inger Andersen. ”Det är som att naturen sänder oss ett budskap här”, säger hon till The Guardian.
75 procent av alla smittsamma sjukdomar vi människor får kommer från vilda djur, däribland ebola, fågelinfluensan, mers, sars och zika – och nu covid-19.
– Aldrig tidigare har det funnits så många möjligheter för patogener att röra sig från vilda djur och tamdjur till människor, säger chefen för FN:s miljöprogram Inger Andersen till The Guardian.
I en studie från 2002 kallades kulturen av att äta exotiska djur i södra Kina för en ”tidsinställd bomb”. Och tillsammans med andra experter vill Inger Andersen nu se ett permanent stopp för världens handel och marknader med vilda djur.
– Att vi fortsätter erodera vilda områden har fört oss obekvämt nära djur och växter med sjukdomar som kan spridas till oss. Det är som att naturen sänder oss ett budskap här, fortsatte hon.
Vill se globalt förbud
Professor Andrew Cunningham vid Londons zoologiska sällskap kallar i The Guardian det nya coronaviruset för ”ett tydligt varningsskott”, syftande på att vi kan vänta än mer smittsamma sjukdomar framöver.
– Att covid-19 uppstod och nu sprids och hotar folkhälsan var förutsägbart, konstaterar han.
Covid-19 spreds sannolikt till människor från en djurmarknad i Wuhan i Kina. Analyser av virusets arvsmassa tyder på att det härstammar från en fladdermus, med den utrotningshotade och tjuvjagade myrkotten som mellanvärd.
– Djuren har transporterats över långa avstånd och packas tätt i burar. De är stressade, har nedsatt immunförsvar och utsöndrar de patogener de bär med sig. Med många människor i tät kontakt med djuren och deras kroppsvätskor på djurmarknaderna är det den ideala smältdegeln för sjukdomar att uppstå i. Vill du maximera chanserna att föra över sjukdomar kan jag inte tänka mig en bättre plats, fortsatte Cunningham.
Kina har stängt sina djurmarknader, och utfärdat förbud mot att äta vilda djur, och Cunningham betonar att det måste gälla permanent, och även i resten av världen.
– Jag trodde saker skulle förändras efter Sars, som var en tydlig väckarklocka med tydliga ekonomiska konsekvenser. […] Men när det försvann var det business as usual. Vi kan inte gå tillbaka till business as usual.
Läs mer: Förbud mot att äta vilda djur i Kina (artikel från 20 mars 2020) och Storskalig djurhållning skapar virussmitta och pandemier (artikel från 17 mars).