Intro

En väckarklocka vi stängde av

Utbrottet av coronaviruset sars 2003 var ”en tydlig väckarklocka” – sedan återgick vi till business as usual. Så säger professor Andrew Cunningham vid Londons zoologiska sällskap i en intervju i The Guardian. Covid-19 beskriver han som ”ett varningsskott”, för vi har än värre pandemier att vänta. Kulturen att äta exotiska djur, som praktiseras bland annat i Kina har forskare kallat ”en tidsinställd bomb” – i en studie publicerad för 18 år sedan.

Att dagens coronapandemi skulle bryta ut var alltså bara en tidsfråga, och världen kommer få se mer av samma vara, så länge vi fortsätter vårt utnyttjande av vilda djur. Därför manar chefen för FN:s miljöprogram oss att förbjuda världens djurmarknader permanent. Läs mer om det på nyhetssidorna.

Bland pandemins följdverkningar hittar vi demokratins tillbakagång i Ungern, inställda aborter i Texas och Ohio – och färre bostadsinbrott i Sverige, eftersom så många jobbar hemifrån. Vi som har ett hem alltså. Syres migrationsreporter skriver om virusets risker för människor på flykt, bland annat om syriska barn som i flyktinglägren håller upp skyltar med budskapet ”Stanna hemma? Jag önskar jag kunde”.