Vego i skolan är temat under Vegoforums digitala seminariedagar 26-27 maj. Vegansk skolmat är ett ämne som ständigt väcker diskussioner och nu vill arrangörerna fördjupa sig tillsammans med inbjudna experter.
Under morgondagen kan åhörarna via webben följa ett samtal med Ulrika Backlund från Livsmedelsverket som ska prata om vad hållbar och nyttig skolmat innebär och vad Livsmedelsverket säger om vego i skolan. På programmet finns också skolkocksutbildaren Magnus Naess som jobbar med vegetarisk skolmat i praktiken och han kommer ge tips om hur satsningar på vegomat blir populära bland eleverna.
Under onsdagen deltar kostcheferna Sara Jervfors och Alain Grenard för att samtala om hur de jobbar med skolmat med mer vego i sina kommuner Södertälje, Gnesta och Karlstad. Dessa kommuner har lyfts fram som framgångsrika när det kommer till kommunala vegosatsningar.
Nya rekommendationer i skolan
Tillgången till vegansk skolmat ser lite olika ut över landet, men den generella inställningen från kommunerna är att vegansk kost ska serveras till skolelever. När det kommer till förskolan finns exempel på där vegansk kost inte serveras till små barn.
Syre har tidigare berättat om branschorganisationen Kost och närings nya rekommendationer som presenterades i februari i år. I de nya råden framkommer bland annat att vegankost ska serveras till de elever som önskar, med undantag för barn under tre år.
Intyg kan krävas
Kost och närings medlemmar består bland annat av kostchefer, måltidschefer och andra yrkesgrupper som leder landets offentliga måltidsverksamheter inom kommuner och regioner. Rekommendationerna togs fram efter önskemål om tydligare riktlinjer för skolorna.
Organisationen menar bland annat att det krävs goda kunskaper för att servera en näringsrik vegankost och intyg från vårdnadshavare eller myndig elev ska lämnas in till skolan. Detta för att tydliggöra att det är de själva som ansvarar för att komplettera maten med kosttillskott.