Radar · Politik

Skört eldupphör i Afghanistan håller

Två män kramar om varandra efter böner i samband med id al-fitr utanför en moské i Afghanistans huvudstad Kabul i söndags.

Försiktigt positiva tecken fortsätter att komma från krigshärjade Afghanistan, där ett oväntat eldupphör utlyst av talibanerna tycks hålla även under måndagen.

Fundamentaliströrelsen utlyste ett tre dagar långt eldupphör med start i söndags med anledning av id al-fitr, som markerar avslutningen på fastemånaden ramadan.

Det välkomnades snabbt av regeringen – som svarade med ett löfte om att frige 2 000 fängslade talibaner.

President Ashraf Ghani sade också att regeringen är redo att hålla fredssamtal med talibanerna.

– Eldupphöret håller. Det finns i nuläget inga rapporter om några överträdelser, säger Javid Faisal, talesperson för landets nationella säkerhetsråd.

– Vi hoppas att detta i slutändan kan leda till en hållbar fred som det afghanska folket så mycket önskar och förtjänar.

I staden Kunduz i norra Afghanistan, där talibanerna genomförde en attack så sent som för några dagar sedan, råder nu ett välkommet lugn.

– Bara för två dagar sedan rådde panik i staden, säger butiksägaren Atiqullah.

– I dag går man ut med känslan att striderna är över. Människor kan faktiskt fira id.

Talibanerna slöt i februari ett avtal med USA om att alla amerikanska och andra utländska styrkor ska lämna landet. I utbyte har talibanerna förbundit sig att hålla rent från terrorgrupper i de områden rörelsen kontrollerar.

Avtalet har beskrivits som ett första steg mot fredssamtal i landet. Men efter att det nåddes har striderna mellan regeringsstyrkor och talibanerna i stället förvärrats, fram till nu.