Radar · Miljö

Sibirisk extremvärme skakar klimatforskare

Under tisdagen väntas 30 gradersstrecket passeras i Novosibirisk.

31 grader varmt – i Novosibirsk. Efter en lång period av extrema temperaturer i Sibirien växer nu oron över massiva metanutsläpp när permafrosten tinar.

I Sverige är våren sval. Det betyder inte att klimatkrisen tagit paus. I Sibirien upplever man nu en värmebölja som saknar motstycke. I april som helhet låg temperaturen 8-10 grader över det normala, rapporterar Aftonbladet. Under tisdagen väntas en topp med 31 grader i staden Novosibirsk, där det normalt är strax över nollstrecket så här års.

Vårvärmen följer på en extremt mild vinter i Sibirien och i Arktis. Det har bidragit till att klimatforskare i början av maj förutspådde att 2020 blir det varmaste året någonsin globalt. Detta trots att det inte är någon stark El Niño som påverkar temperaturerna, vilket det varit de år som rekordet slagits tidigare.

De höga temperaturerna har bland annat fört med sig ovanligt stora och tidiga skogsbränder och att havsisen norr om Sibirien smälter i rekordfart. Forskare uttrycker nu förvåning över den sibiriska värmen, rapporterar Washington post.

– Även om Sibirien är känt för kraftiga temperaturväxlingar är det förvånande att temperaturerna varit så höga och så ihållande, säger Zack Labe som forskar på Arktis klimat till Washington post.

När den sibiriska tundrans permafrost smälter frigörs den kraftfulla växthusgasen metan. Torben Königk, klimatforskare på SMHI, varnar för att de extrema temperaturerna kan påskynda processen på ett märkbart sätt.

– Det kan förstärka den globala uppvärmningen över hela jorden, säger han till Aftonbladet.

Också de smältande havsisarna skyndar på uppvärmningen genom att mindre solljus reflekteras tillbaka ut i rymden.