Radar · Morgonkollen

Morgonkollen

God morgon!

Här kommer några av nattens och morgonens viktigaste nyheter. Protesterna i Hongkong fortsätter mot Pekings föreslagna säkerhetslag. Taiwan utlovar att stötta Hongkong mot Peking. En domstol i Florida har slagit ner en lag i delstaten om att före detta fångar som vill rösta måste betala kostnaderna för sina rättegångar innan de får gå till valurnorna. En myskoxkalv har fötts i hägnet på Myskoxcentrum i Tännäs i Härjedalen. ”Könet på kalven är än så länge okänt, men det är en livfull och aktiv krabat som har kommit till världen, både mamma Helga och kalv mår bra”, skriver Myskoxcentrum.
 
Händer i dag:
• Insatser till vuxnapersoner med missbruk och beroende
25/5 Socialstyrelsen: Statistik om insatser till vuxna personer med missbruk och beroende, 2019.

"Herre, hjälp mig att bli ren, men inte ännu." – Augustinus (354-430), kyrkoman och filosof.

BEMÄRKELSEDAGEN

I dag är det handduksdagen eller towel day. Den firas genom att man bär med sig en handduk vart man än går, för att hylla författaren Douglas Adams. Anledningen är att han i ”Liftarens guide till galaxen” betonade fördelarna med att alltid ha med sig en handduk, som ju kan användas till bland annat liggunderlag, täcke och segel. Dagen firades för första gången ett par veckor efter hans död den 11 maj 2001.

I dag firas även Internationella nörddagen och Internationella sköldkörteldagen.

DET HÄNDE DÅ

För 55 år sedan, 1965, försvarade tungviktsboxaren Muhammad Ali sin VM-titel från året före, genom att återigen slå Sonny Liston, denna gång på knockout i första ronden. Ali hade tagit titeln 1964 i en märklig match då Liston sade sig ha blivit skadad och därför gett upp. Denna match blev lika underlig, då Liston ramlade i golvet efter ett slag som knappt någon såg.
 
För 80 år sedan, 1940, hölls en propaganda- och medborgarfest på Skansen i Stockholm för att locka folk att köpa obligationer till försvarslånet. Staten hoppades få in 500 miljoner kronor för att täcka de ökade kostnaderna under andra världskriget. För att ytterligare höja svenskarnas köpvilja spelades ofta i radion den specialkomponerade ”Obligationsmarschen”.

Idrottsfenomenet Jesse Owens visade för 85 år sedan, 1935, sin enastående talang då han under en och samma dag satte världsrekord i löpning på 220 yards, 200 meter, och i häcklöpning, 220 yards. Dessutom hoppade han 8,13 i längdhopp. Owens blev året därpå kung i Berlin-OS med fyra guld.

30…

…av EU-parlamentets miljöutskotts 49 ledamöter sade, för 20 år sedan, 2000, nej till att snus skulle få säljas fritt inom EU.