Radar · Integritet

Information vid sprututbyte ska minska smittorisk

Bild från 2014.

Sprutbytesmottagningar i Region Skåne tillhandahåller inte bara rena sprutor för personer som injicerar narkotika utan ger nu också information om covid-19.

– Våra patienter vet att man inte ska dela sprutor men corona är en droppsmitta och kräver att man tänker nytt, att man till exempel inte delar pipor och cigaretter när man röker, säger Pernilla Isendahl på Sprutbytet i Malmö, i ett pressmeddelande från Region Skåne.

En del missbrukare är hemlösa och en särskilt utsatt grupp då de ofta vistas på offentliga platser och inte kan isolera sig.

– Vi frågar alltid hur våra besökare mår och informerar om covid-19. Många passar på att tvätta händerna när de är här. Om man lever i hemlöshet är det inte alltid lätt att hålla distans och att tvätta händerna ofta, säger Pernilla Isendahl.

Men att följa rekommenderade hygienrutiner är svårt för dem som inte har tillgång till toalett eller dusch enligt Region Stockholm, rapporterar Dagens Nyheter. Även trångboddhet på härbärgen ökar risken för smittspridning.

Sprutbytesmottagningar

Till sprutbytesmottagningarna kommer personer som injicerar droger för rena sprutor och syftet är att förhindra spridning av blodsmitta, som hepatit och hiv.
Där erbjöds information, provtagning för blodsmitta och vaccination mot hepatit A och B. På flera mottagningar finns även behandling mot hepatit C och tillgång till läkemedlet Naloxon som kan stoppa överdoser.
I Skåne finns sprutbytesmottagningar vid infektionsklinikerna i Malmö, Lund, Helsingborg och Kristianstad.
Källa Region Skåne