Radar · Miljö

Grisar ska bekämpa invasiv växt

Två  grisar ska få ta upp kampen mot den invasiva växten parkslide i kommunen Härryda i sommar.

Den invasiva och uppemot tre meter höga arten parkslide är på frammarsch i södra och västra Sverige. Den dödar andra växter och kan vara väldigt svår att bli av med. Men nu tar Härryda kommun till en ny taktik – två grisar.

Parkslide kommer ursprungligen från Japan och kom till Sverige som en importerad  trädgårdsväxt. Den upptäcktes i vilt tillstånd i Blekinge och Östergötland redan i början av 1900-talet.

Den sprider sig naturligt via kraftiga rotsystem, rhizom, i marken. Rötterna blir ofta upp till sex meter långa.  Men det behövs mindre än ett gram av rhizombitar i jord för att nya plantor ska kunna växa. Därför är det vanligt att också parkslide sprids lång väg när jordmassor flyttas.

Den bambuliknande och upp till tre meter höga växten har gröna och äggformat avlånga blad med en läderartad över- och undersida. Stammen är ljust grön eller grönbrun och har ofta rödaktiga fläckar. Växten blommar oftast med vita men också med rosa blommor under september till oktober.

En ännu så länge späd planta av parkslide
En ännu så länge späd planta av parkslide. Foto: Andreas Hillergren/TT

Parkslide är mycket livskraftig och suger näring från annan växtlighet. Det finns exempel där växten har dödat gräsmattor och till och med har växt sig in i vattenledningar och husväggar.

Grisar i kampen

Försök med att till exempel gräva upp växtens rotsystem eller kväva den har ofta misslyckats, eftersom det behövs så lite rotrester från parkslide för att nya plantor ska börja gro och för att den är så motståndskraftig mot de flesta former av hårdhänt hantering.

Men nu ska två unga grisbröder få sommarjobba och ta upp kampen med växten. Det är Härryda kommun i Västra Götaland som  tar till ett nytt grepp mot parkslide, rapporterar Dagens Nyheter.

– Egentligen finns det inga växter eller örter som pallar att vara nära grisar för de är så brutala, säger grisutlånaren Niklas Wennberg från Stadsjord till DN.

Grisarna ska på försök få äta bort bestånd av parkslide på några olika ställen i kommunen. Det är länsstyrelsen i Västra Götalands län som ligger bakom satsningen. Härryda kommun får 200 000 kronor för att testa det här greppet.