Radar · Politik

FN: Allt fler civila dödas i Afghanistan

En afghansk soldat bär på ett barn efter att beväpnade män angripit en förlossningsklinik i Kabul den 12 maj i år.

Antalet civila dödsoffer stiger i Afghanistan, enligt en preliminär FN-rapport.

Trots fredsöverenskommelse mellan talibanerna och USA i februari i år dödades fler civila i Afghanistan i april i år jämfört med samma period förra året. FN:s rapport anklagar talibanerna för att ha dödat eller skadat 208 civila i april och de afghanska säkerhetsstyrkorna för att ha dödat eller skadat 172 civila.

Även i maj fortsatte våldet, till exempel sköt flera angripare rakt in i en förlossningsavdelning, minst 24 människor dödades. De flesta av dödsoffren var kvinnliga patienter och många nyfödda blev moderlösa. Talibanerna har anklagats för attacken, men de förnekar att haft något med attacken att göra. Förlossningsavdelningen drevs av Läkare utan gränser.

– Tyvärr fick vi ta det smärtsamma beslutet att stänga mödravårdsavdelningen tills vidare eftersom vi inte vet vem som attackerade sjukhuset och varför just förlossningsavdelningen, säger Larissa Alles på Läkare utan gränser i Kabul, till SVT.

FN manar parterna till ett slut på våldet och FN-chefens särskilda representant för Afghanistan, Deborah Lyons, skriver:

”Parterna har åtagit sig att hitta en fredlig lösning och borde skydda alla afghaners liv och inte äventyra människors hopp om ett slut på kriget.”

Större incidenter som dokumenterats av UNAMA(FN) hittills i maj:

• Attack på förlossningsavdelning i Kabul den 12 maj där minst 24 civila dödades, däribland minst två spädbarn, mödrar och sjukvårdspersonal, mördades av beväpnade män.
• En självmordsattack vid en begravning i Nangarhar den 12 maj, där minst 19 civila dödades och minst 68 skadades. Terrorrörelsen IS, påstår sig ligga bakom dådet.
• En självmordsattack den 14 maj i centrala Gardez, som skadade minst 33 civila. Talibanerna har tagit på sig attacken.
• En flygattack av afghanska säkerhetsstyrkorna (ANSF) i Balkh den 11 maj, dödade nio civila och skadade 13 nationella säkerhetsstyrka (ANSF)