Glöd · Debatt

Replik: ”Tydligt att det är Solar foods syn som återges”

Finska företaget Solar foods påstår att produkten Solein kan framställas med hjälp av solenergi.

Debattören och jordbrukaren Gunnar Rundgren skriver i dag en debattartikel om företaget Solar foods. Solar foods forskarteam har tagit fram ett protein med hjälp av luft, energi och mikroorganismer. Rundgren anser att Syre agerar megafon för företaget.

Redaktionella texter kan se ut på en rad sätt. Det kan vara allt från granskningar till recept. På sidorna Mat med Jenny bevakar jag vad som pågår inom det växtbaserade segmentet. Konsumentjournalistik är en svår balansgång mellan nyheter och vad som kan uppfattas som ren reklam.

Samma balansgång kan uppstå på kultursidor. Kända musiker får prata fritt om nya skivor och kommande turné. Dock uppfattas det sällan som reklam, trots att principen är densamma. I artikeln om Solar foods använder jag ord som hävdar. Det är alltså tydligt att det är Solar foods syn på produkten som återges i texten. Jag som skribent tar inte ställning.

Jag har under våren skrivit en artikelserie som heter Framtidens växtbaserade mat. Där har en person varannan vecka fått ge sin subjektiva bild av framtidens mat. I den första artikeln gav en representant från LRF sin bild av framtidens grödor. Relationen mellan människa, jord och odlad mat är något som jag inte förbisett. Jag brinner exempelvis för baljväxter och har uppmärksammat detta ämne upprepade gånger och kommer fortsätta med.