Radar · Arbetskritik

Rum för liten sömnstund på jobb i Japan

Längtar du efter att få sova en liten stund under en arbetsdag? En kvart på en rast kan minska sömnbrist, enligt forskare.

Ta en liten siesta på jobbet i särskilt vilrum. Det är något som anställda på flera stora företag i Japan kan göra på till exempel en lunchrast, berättar Vetenskapsradion.

I Japan uppger 66 procent att de sover mindre än sju timmar per natt. Det visar en undersökning av vuxna personers sömnvanor som Världshälsoorganisationen, WHO, har gjort.

Japan toppar listan i världens industriländer men sömnbristen är ett globalt hälsoproblem, enligt WHO. Varannan vuxen i industrivärlden, det vill säga runt 800 miljoner människor, sover mindre än vad de behöver varje vecka.

I Japan har ett antal storföretag sedan flera år tillbaka rum där de anställda kan dra sig tillbaka för en kortare tupplur under till exempel en lunchrast.  Vetenskapsradion har intervjuat Christian Benedict, som är sömnforskare vid Uppsala universitet.

– Jag tycker att det är jättebra, säger han till Vetenskapsradion.

Han påpekar vikten av uppmuntra sina medarbetare till att ta pauser, att låta hjärnan få återhämta sig, vila och starta om. Och vill gärna se något liknande på arbetsplatser i Sverige. En kvarts sömn på en rast kan minska sömnbrist, bekräftar Christian Benedict.

Men han säger också att en del personer kan triggas på fel sätt. Det finns till exempel sömn-appar för att kontrollera sömnen. Ett så kallat tupplurs-rum kan riskera att få människor att känna sig ännu mer stressade och misslyckade för att de inte klarar av att sova lika mycket där som till exempel en app föreskriver.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV