Radar · Integritet

Stor ökning av ingripanden från ordningsvakter

Kritiserad yrkesroll.

Ordningsvakter ingrep 76 procent mer 2019 jämfört med föregående år, en ökning som beror på kommunernas ökade efterfrågan på ordningsvakter, rapporterar Transportarbetaren.

Ordningsvakter ingrep i fjol vid 303 300 tillfällen, vilket är en ökning med hela 76 procent från 2018. Förklaringen ligger delvis i kommunernas ökade efterfrågan på ordningsvakter, skriver Transportarbetaren. Två tredjedelar av ordningsvakternas inrapporterade händelser är tillrättavisningar.

Att ordningsvakterna får en allt större roll i samhället har fått kritik, bland annat av Polisförbundets ombudsman Göran Malmborg, som påminner om att lagen om ordningsvakter när den infördes på 1980-talet var tänkt som en tillfällig lösning.

– Ordningsvakterna var en resurs som inte längre skulle behövas när polisen återigen var tillräckligt bemannad, sade han till Polistidningen i höstas.

Samtidigt som ordningsvakternas ingripanden har blivit fler restes under fjolåret krav på mer utbildning i branschen. I dag är utbildningen bara två veckor lång. Absolut inte tillräckligt, sade ordningsvakten Jonny Helmerfors till SVT i höstas:

– Fokus på utbildningen ligger på att försvara sig vid angrepp, vilket jag kan ha förståelse för. Men det resulterar i att vi måste gå efter eget huvud i alla andra situationer.

Även inom Polismyndigheten, som utbildar ordningsvakterna ser man ett behov av förlängd utbildning. Upp till tre veckor längre skulle den kunna bli, sade Eva Fredriksson, som leder översynen av utbildningen på Nationella operativa avdelningen till Polistidningen.

– Vi har tittat på vilken förmåga ordningsvakter behöver ha och sett att de som patrullerar ofta möter ungdomsgäng och ibland är först på plats vid skjutningar och sprängningar. Det är ett annat uppdrag än att till exempel jobba vid en krogentré. Därför arbetar vi med ett förslag om en fortsättningsutbildning för patrullerande ordningsvakter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV