Radar · Djurrätt

Ökad svartslakt i Skåne: ”Helt under radarn”

Djur som skickas till slakt måste vara rena och friska, enligt Jordbruksverket.

Allt fler lantbrukare i Skåne slaktar djur olagligt, enligt Länstyrelsens djurskyddsinspektör Mattias Gårdlund: ”Vi har kommit ut till flera slakterier under de senaste åren som inte finns på kartan”, säger han till P4 Kristianstad.

– Vi ser självklart att det finns tecken på att det bedrivs illegal slakt. Vi hittar kadaverrester, vi hittar saker på ställen där de inte ska finnas, säger Mattias Gårdlund, djurskyddsinspektör på Länsstyrelsen i Skåne till P4 Kristianstad.

Hårdare djurskyddsregler och bättre kontroller av djuren inför slakt gör att många djur inte godkänns. De ska då enligt reglerna dödas, till en kostnad för lantbrukaren. Vissa löser det genom svartslakt – och omfattningen har ökat, enligt Mattias Gårdlund.

– Vi har kommit ut till flera slakterier under de senaste åren som inte är registrerade, som inte finns på kartan, men det är som att komma till vilket storskaligt slakteri som helst. Och det här skötts helt under radarn för kontroll, det är ingen som vet vad som händer, forsätter han.

Förutom att den typen av slakt är olaglig riskerar djuren att lida mer när lantbrukarna agerar utanför djurskyddslagens ramar. Bara friska djur får enligt regelverket skickas till slakt, och när djuren inte kontrolleras finns även en risk att köttet sprider sjukdomar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV