Radar · Nyheter

Fler flyttlass från än till våra storstäder

Alltfler väljer att flytta från storstaden i Sverige.

Allt fler flyttar från Stockholm, Göteborg och Malmö. Det visar uppgifter  från Statistiska centralbyrån och Stockholms handelskammare. Men experterna är inte överens om varför, enligt TT.

Under 2014 började trenden i Stockholm och Göteborg. Något år senare följde Malmö efter, men där är utflytten inte lika markant.

Statistiker pratar om ett så kallat negativt inrikesflyttnetto och här handlar det om hur många som flyttar från storstäderna än till i landet. För Stockholms del låg det 2019 på nästan 4 000 personer, i Göteborg på runt 2 500 och Malmö drygt 1 000, enligt nya uppgifter från Statistiska centralbyrån.

I Stockholms län är trenden också tydlig, där har antalet utflyttade åttafaldigats mellan 2018 och 2019 – från 197 till 1 676 personer.

– Inflyttningen till Stockholm från andra regioner har minskat drastiskt de senaste två åren, och minskningen gäller framför allt unga människor mellan 20 och 24 år. Det är problematiskt, säger Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms handelskammare till TT.

Han fortsätter:

– Vi ser att amorteringskraven har lagt sig som en våt filt över bostadsområdet och har släckt en del drömmar hos människor. Det har blivit mycket svårare för unga människor att ta sig över tröskeln för att exempelvis kunna köpa en genomsnittlig etta i Stockholm.

Han pekar även  på problemen med att ”skala upp sitt boende” när till exempel familjer utökas och behöver fler rum. Det blir för dyrt.

Men Roger Andersson, som är seniorforskare i kulturgeografi vid Institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet, tror inte att det är amorteringskrav som är den grundläggande förklaringen här:

– Om man tittar på de senaste 40–50 åren så har Stockholms positiva flyttnetto nästan uteslutande drivits av utlandsfödda som flyttar till Stockholm. Det har varit den viktigaste faktorn, konstaterar han i intervjun med TT.

Han betonar också att flyttströmmarna är åldersrelaterade. Undersökningar visar att personer mellan 20 och 30 flyttar i större utsträckning till storstäderna medan äldre, som bildar familj, flyttar därifrån.

– Min gissning är att det negativa flyttnettot för storstäderna till stor del beror på variationer i ålderssammansättningen, säger Roger Andersson till TT.

Stockholms län hade under 2019 det största negativa inrikesflyttnettot i landet, med 1 676 personer. Näst flest flyttade från Norrbotten län följt av Västra Götalands län, Västernorrlands län, Dalarnas län, Blekinge län, Jönköpings län, Kalmar län, Kronobergs län och Västerbottens län.

Uppsala län hade det mest positiva flyttnettot följt av Skåne län, Hallands län, Södermanlands län, Östergötlands län, Örebro län, Gotlands län och Västmanlands län.