Radar · Arbetskritik

Slavliknande arbetsvillkor inför fotbolls-VM i Qatar

En av arenorna för fotbolls-VM i Qatar 2022.

Löner som inte betalas ut och orimliga arbetstider – migranter som arbetar med förberedelserna inför världsmästerskapet i fotboll 2022 i Qatar utnyttjas fortfarande. Det visar Human rights watchs nya rapport.

Som värd för kommande fotbolls-VM om två år, har Qatar hittills anlitat runt två miljoner migranter för att bygga alltifrån sportarenor till hotell. De utgör 95 procent av arbetskraften inför det här sportevenemanget.

Human rights watch, HRW, har intervjuat 93 av de här migranterna. De jobbar för ett sextiotal olika arbetsgivare och företag inom olika branscher, som till exempel serveringspersonal, byggjobbare och administratörer.

How Can We Work Without Wages?”: Salary Abuses Facing Migrant Workers Ahead of Qatar’s FIFA World Cup 2022 (”Hur kan vi arbeta utan löner?” Missförhållanden vad gäller löneutbetalningar till migranter i Qatar inför FIFA världsmästerskap i fotboll 2022) heter rapporten.

En av de intervjuade berättar om sina erfarenheter:

– Likt tusentals migrantarbetare från Afrika och Asien fick jag äntligen komma till mitt drömland, Qatar. Jag visste att det skulle bli tufft att jobba här men jag trodde att jag regelbundet skulle kunna skicka pengar hem till min familj och leva anständigt. Jag hade föreställt mig att jag en gång skulle kunna få titta på mitt favoritlag Gli Azzuri och det italienska  landslaget men när jag ser hur Qatar behandlar arbetare som mig, som jobbar inför FIFA-VM 2022, sjönk min förväntan. I mina drömmars land känns varje dag som en mardröm.

Nonstop och utan lön

Arbete utan någon ledighet, sju dagar i veckan och tolv timmar om dagen. Löneutbetalningar som är kraftigt försenade eller helt uteblir tvingar många migrantarbetare till att ta lån för att inte svälta.

Det är inte heller ovanligt att arbetsgivare tar hand om passet för migranten. Och utan det blir det svårt att lämna landet. Migrantarbetare vittnar om hur arbetsgivare kan ta betalt för en smutsig madrass på golvet i överfulla rum, enligt rapporten.

På den svenska regeringens hemsida går det att läsa:
”Qatar saknar ett demokratiskt system och det finns betydande brister i efterlevnaden av de mänskliga rättigheterna.” …” Stora utmaningar finns vad gäller arbets- och levnadsförhållanden för migrantarbetare, yttrandefriheten samt diskriminering av kvinnor och hbtq-personer.”

2017 slöt Qatar ett avtal med den internationella arbetsorganisationen, ILO, som syftade till att skydda migrantarbetare från sådant som uteblivna löner och avskaffa det så kallade kafala-systemet.

Livegna arbetsvillkor

Kafala-systemet innebär att arbetstagarens rätt att vara i landet helt och hållet knyts till ett avtal med arbetsgivaren. Det betyder till exempel att arbetstagaren inte kan byta jobb utan arbetsgivarens tillstånd.

Systemet förekommer framför allt i Saudiarabien, Qatar och Förenade Arabemiraten.

Trots avtalet med ILO, fortsätter den här typen av missförhållanden för migrantarbetare i Qatar. Michael Page, biträdande chef för HRW i Mellanöstern och Nordafrika kommenterar rapporten:

– Nu är det tio år sedan som Qatar fick rätten att vara värd för FIFA:s världsmästerskap i fotboll 2022. Fortfarande utsätts migrantarbetare för försenade, indragna eller reducerade löner som inte följer avtal.

Han fortsätter:

– Vi har hört talas om arbetare som svälter på grund av försenade löner, skuldsatta och underbetalda arbetare som försöker överleva i Qatar, arbetare som är fångna under kränkande arbetsförhållanden, på grund av rädsla för straff.

Reformer som inte syns

I oktober 2019 annonserade Qatars regering att en minimilön skulle införas för alla migrantarbetare i Qatar. De skulle också få rätt att byta eller lämna sina jobb utan arbetsgivarens samtycke. Men de utbredda problemen kvarstår, enligt HRW.

Fotbollsorganisationen FIFA deklarerar att de har nolltoleranspolicy mot all form av diskriminering och mot lönemissbruk. Organisationen uppmanar arbetstagare och icke-statliga organisationer att anmäla missförhållanden.

HRW:s Michael Page säger:

– Qatar har två år kvar innan spelare sparkar den första bollen på FIFA World Cup. Klockan tickar och Qatar måste visa att landet kommer att leva upp till sitt löfte om att avskaffa kafala-systemet, förbättra övervakningen av löner, påskynda utvecklingen av system som rättar till felaktigheter och vidta ytterligare åtgärder för att stoppa lönemissbruk.