Radar · Mänskliga rättigheter

Redaktion ödelagd efter känslig publicering

Moçambiques president Filipe Nyusi fördömer attacken mot en tidningsredaktion i landet.

Huvudkontoret för den granskande tidningen Canal de Moçambique utsattes under söndagen för ett brandattentat som ödelade hela redaktionen.

– De bröt upp dörrarna och tände eld på allt med bensin, säger den privatägda tidningens ansvarige utgivare, Matias Gente och fortsätter:

– Vi är inte så naiva att vi tror att det här rör sig om ett vanligt brott. Det här beror på att vårt arbete inte gör alla samhällets sektorer nöjda.

I juni stämdes tidningen av staten, efter att ha publicerat hemligstämplade dokument som rörde planer på att skicka styrkor till den norra delen av provinsen Cabo Delgado, där extremistiskt våld eskalerat sedan 2017. Då anklagades medieföretaget för att ha riskerat rikets säkerhet.

Attacken har kommenterats av president Filipe Nyusi på sociala medier.
”Pressfrihet är en grundpelare i demokratin och en erövring för moçambikier, som måste skyddas”, skriver han på Twitter.

Det är inte första gången journalister råkar illa ut i Moçambique, där minst två försvunnit sedan 2019 och andra fått avtjäna fängelsestraff för att ha publicerat hemliga dokument.