Energi · På gång

På gång

Demonstrationer 1981 utanför Sovjets ambassad med krav på att Raoul Wallenberg skall släppas fri.

24-29/8 Nätevenemang: Ulricehamn Pride är en lokal manifestation för en bättre värld med och för alla – med ett starkt samlande fokus på det breda rättighetsarbete som specifikt gäller hbtqi-personer. En rad seminarier och workshops arrangeras.

Världsvattenveckan

24-28/8 Nätevenemang: Stockholm international water institute (SIWI) arrangerar en virtuell version av konferensen World water week (Världsvattenveckan). Årets tema är Water and climate change: Accelerating Action. Miljö- och klimatminister Isabella Lövin deltar i en panelsession tillsammans med ministrar på temat klimatåtgärder och vattentillgång.

Klimat, säkerhet och geopolitik – hur navigerar vi i coronatider?

25/8 Nätevenemang: Hagainitiativet, Mistra Geopolitics och Stockholm Environment Institute anordnar webbinarium om klimat, säkerhet och geopolitik i coronatider.

Föreläsning om katters beteende

26/8 Nätevenemang: Djurens rätt arrangerar ett föredrag med Elin Hirsch, som disputerade 2016 från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, inom etologi med inriktning på tamkattens beteende och välfärd. Elin ger en kort presentation av tamkatten, dess ursprung och naturliga beteende och hur detta kopplar till tamkatters behov.

Hur kan utsläppen från transportsektorn minskas?

26/8 Nätevenemang: SNS arrangerar digital seminarium om transportsektorn och hur utsläppen kan minskas. Transportforskaren Maria Börjesson presenterar rapport om hur väl lämpad den svenska klimatpolitiken är för att möta utmaningarna i transportsektorn.

Den första kvinnliga befrielseprotesten

26/8 Frankrike: Denna dag är det 50-årsjubileum för Kvinnors strejk för jämställdhet, den första kvinnliga befrielseprotesten.

Raoul Wallenbergs dag

27/8 Nätevenemang: Raoul Wallenberg Academy bjuder in till ett digitalt uppmärksammande av Raoul Wallenbergs dag, Sveriges nationella dag för civilkurage och medmänsklighet. Raoul Wallenbergpriset och ungdomspriset Ungt Kurage delas ut under en digital prisceremoni för att lyfta medmänskliga förebilder.

Manifestation för djurindustrins offer

27/8 Skövde: För att uppmärksamma våldet i den svenska djurindustrin bjuder Animal save Skaraborg in till manifestation vid Skövde slakteri. Syftet med manifestationerna är att om möjligt möta offren och dokumentera deras situation när de anländer till slakteriet i olika transporter.

Massaktion för klimatet

28-30/8 Stockholm: Extinction rebellion med flera, arrangerar en klimataktion. Aktionen kommer att bestå av flera coronasäkrade blockader, med flera olika risknivåer och olika budskap. Man deltar alltid efter egna förutsättningar.

Blockera Preemraff i Göteborg

28/8 Göteborg: Aktionsgruppen Stoppa Preemraff med flera, arrangerar en protest mot utbyggnaden av Preemraff i Lysekil. För ett tag sen kom Mark- och miljööverdomstolen med sitt beslut om att låta Preem gå vidare med sina planer att bygga ut sitt raffinaderi i Lysekil. Nu ligger beslutet hos regeringen som ska granska utbyggnaden.

Skolstrejk för klimatet

28/8 Nätvenemang: Fridays for future arrangerar digital skolstrejk varje fredag.

Annie Lööf (c) sommartalar

29/8 Stockholm: Centerpartiets ledare Annie Lööf sommartalar och det blir hennes första offentliga framträdande efter föräldraledigheten. I samband med talet kommer det att hållas en pressträff.

Val i Montenegro

30/8: Den 30 augusti är det parlamentsval i Montenegro.

Sjöfartspolitiskt webinar – Hur skapar vi en hållbar återstart?

Sjöfartspolitiskt webinar – Hur skapar vi en hållbar återstart?
31/8 Blå tillväxt anordnar ett webbseminarium med samtliga riksdagspartiers sjöfartspolitiska talespersoner för att diskutera konkreta åtgärder för att skapa förutsättningar för en hållbar återstart för den svenska sjöfarten.