Radar · Inrikes

Oro för lönedumpning när Amazon startar i Sverige

En arbetare lägger ordrar på Amazon Fullfillment Center i Staten Island, New York.

Två av facken som har avtal med Amazons underleverantörer i Sverige ser att det finns en framtida risk för lönedumpning – framför allt om företaget startar konkurrerande verksamhet och anställer själva.

Sedan Amazon offentliggjort att de kommer att starta lager och distribution i Sverige i höst har företagets sedan länge kända anti-fackliga hållning diskuterats ingående på många håll.

Hittills har företaget tecknat avtal med Postnord för distribution och det tyska företaget Kuehne Nagel för att driva ett lager i Eskilstuna. Båda har kollektivavtal, med Seko respektive Transport.

Kuehne Nagel har sedan många år ett samarbete i Sverige med fackförbundet Transport. Ordförande Tommy Wreeth uppger till Dagens Arena att de första samtal som avdelningen i Nyköping har haft med Kuehne Nagel  har varit bra. Transports erfarenhet av det tyska företaget är att de varken är sämre eller bättre än andra arbetsgivare. Däremot kommer man att vara på sin vakt framöver.

– Det ligger en viss risk i att Amazon, som deras största kund, ställer krav på Kuehne Nagel om arbetsvillkor och löner. Därför kommer vi lägga kraft på att rekrytera medlemmar på lagret, och ha en speciell bevakning av vad som händer. Det handlar om vad det står i avtalen mellan Amazon och Kuehne Nagel, och det har vi ingen aning om, säger han till Dagens Arena.

Fackförbundet Seko som har avtal med Postnord är inte oroliga i dagsläget för att de anställda på Postnord ska få försämrade arbetsvillkor i och med avtalet med Amazon. Men Sandra Svensk, vice ordförande för Seko på Postnord ser andra risker.

– Jag tror inte det är någon fara för de som är anställda hos Postnord när det gäller dumpade villkor. Men däremot har man sett att när Amazon har etablerat sig i andra länder har de först anlitat den största distributören i landet, men så småningom bygger man upp en egen transportorganisation, säger hon till Dagens Arena.

Fackförbundet Handels skriver i ett uttalande, i samband med att Sverigeetableringen blev klar, att de utgår från att Amazon följer den modell som gäller i Sverige.

”Det vill säga att det är fack och arbetsgivare som gör upp om villkoren på arbetsmarknaden. Det handlar också om att tillåta anställda att organisera sig och engagera sig för goda arbetsvillkor”, säger Linda Palmetzhofer, tillförordnad ordförande.

Handels skriver vidare i uttalandet att anställda runtom i världen vittnar om dåliga arbetsförhållanden utan tid till vila och rast och att företaget är känt för att aktivt motarbeta anställda som försöker kräva drägliga arbetsvillkor och som vill engagera sig fackligt.

”Dels är det ett stort problem för alla de anställda som blir utnyttjade av företaget och inte får schyssta villkor, men det är också ett problem för hela arbetsmarknaden. Det skapar en osund konkurrens där schysta företag som gör rätt för sig har svårt att konkurrera med företag som beter sig illa”, säger Linda Palmetzhofer.