Radar · Utrikes

Många döda i flera dåd i Afghanistan

Flera människor dödades av en lastbilsbomb i den nordliga provinsen Balkh i Afghanistan.

Tre människor har dödats och 41 har skadats när en lastbilsbomb utlöstes i en attack mot den afghanska armén, meddelar försvarsdepartementet. Många fler har dödats i andra dåd under tisdagen.

Talibanerna har uppgett att de låg bakom explosionen i provinsen Balkh i landets norra delar. Två av de döda och sex av de skadade är soldater. Resten av offren uppges vara civila, bland dem många kvinnor och barn.

Explosionen kom samtidigt som medlare för talibanerna är på besök i Pakistan för att diskutera fredsprocessen, där en överenskommelse mellan talibanerna och USA ingår.

Enligt den ska amerikanska styrkor lämna Afghanistan i utbyte mot ett löfte från talibanerna om att hålla fredssamtal med den afghanska regeringen.

Regeringen har upprepade gånger sagt att den vill se ett eldupphör innan förhandlingarna börjar i Qatars huvudstad Doha, men talibanerna har avvisat uppmaningen. Det fortsatta våldet anses av många urholka det förtroende som behövs för samtalen.

Åtta soldater har dödats och fem har skadats i provinsen Ghowr, uppger guvernörens talesperson. Det rapporterar al-Jazira. Attacken skedde i distriktet Shahrak och följdes av en fem timmar lång skottväxling. Ingen har tagit på sig dådet, men myndigheterna lägger skulden på talibanerna.

I huvudstaden Kabul har en polis dödats av en vägbomb och en annan polis och hennes chaufför har skjutits och sårats, uppger polisen. Ingen har tagit på sig de två dåden.

Under måndagskvällen meddelade försvarsdepartementet att 91 talibaner dödats under ett tillslag av militären för att öppna en väg mellan distrikten Kunduz och Khanabad.