Radar · Mänskliga rättigheter

Last night of the Proms i hetluften – kopplas till kolonialism

Arkivbild.

Snart är det dags för BBC:s klassiska konsert Last night of the proms i Storbritannien. Två verk ur repertoaren har dock orsakat riktigt dålig stämning.

Det är de två verken ”Rule, Britannia!” och ”Land of hope and glory” som blivit föremål för debatten. Båda verken tar starkt avstamp i patriotism och imperialism, med en tydlig hyllning till dåtiden brittiska imperium.

Detta har landat i kritik mot BBC eftersom kopplingarna till kolonialism och slaveri ligger nära. ”Rule, Britannia!” har bland annat ifrågasatts för textrader som ”Britons never, never, never shall be slaves”.

Mot bakgrund av vårens Black lives matter-protester, där Storbritanniens koloniala förflutna har ifrågasatts, har det rapporterats om att BBC planerade att stryka verken ur repertoaren för Last night of the proms.

Nu rapporterar dock The Guardian om att båda verken ska få vara kvar under konserten i Royal Albert Hall i London, om än med vissa förändringar. Verken kommer att framföras av orkestern – men man har strukit sången.

Om det hela har att göra med den senaste tidens kritik är däremot oklart. Enligt BBC har beslutet mer att göra med coronapandemins restriktioner.

– Det kommer inte finnas någon publik i Royal Albert Hall och antalet musiker och sångare har reducerats. De kommer spridas ut i hallen för att upprätthålla social distans, säger David Sillito, mediekorrespondent på BBC, till The Guardian.

Att det förändrade upplägget kring de berörda verken uttryckligen skulle ha något med kritiken att göra, har BBC däremot inte bekräftat.

Last night of the proms har avslutat sommarens promenadkonserter i Royal Albert Hall sedan 1895.

Begreppet ”promenadkonserter” syftar till musikuppföranden där publiken inte nödvändigtvis behöver sitta ner utan man kan promenera omkring.

Årets konsert sänds av BBC den 12 september.