Radar · Politik

Hultqvist: Vi markerar mot Ryssland

Försvarsminister Peter Hultqvist.

”Försvarsmaktens beredskapsinsats i Östersjön är en signal till Ryssland.” Det säger försvarsminister Peter Hultqvist till TT.

– Vi är inte naiva på något sätt, vi har ju sett utvecklingen över tid. Det vi nu gör med den här insatsen, som Försvarsmakten gör och som vi också markerar vårt stöd till, är ju ett sätt att skicka signalen både till våra partners och till den ryska sidan att vi står upp för svensk integritet och suveränitet, säger Hultqvist efter ett möte i försvarsutskottet.

Försvarsmakten har inlett en beredskapsinsats i Östersjön och på Gotland med svensk militär allt synligare de senaste dagarna. Läget är mer intensivt än på länge, enligt insatschefen Jan Thörnqvist, som drar paralleller till kalla kriget.

Högre aktivitet

– Ja, jag noterade hans bedömning, och det är klart att det är en högre aktivitet över tid med många typer av övningsverksamheter, och det är ju bland annat av den orsaken vi gör den här militära markeringen med vår armé, marin och flyg, säger försvarsministern.

– Det är klart att det som sker i Belarus påverkar också svensk säkerhet, och det gör att vi har väldigt stark bevakning av händelseutvecklingen och skeendena på olika sätt. Vi gör bedömningar dag för dag av det här och konsekvenserna, säger han.

TT: Vad är det värsta som kan hända från svensk säkerhetssynpunkt?

– Jag vill inte spekulera i olika typer av situationer. Däremot tycker jag att det är viktigt att vi på olika sätt visar att vi förstår både den politiska dimensionen, och stödjer utvecklingen mot demokrati och står bakom protesterna, och att vi samtidigt försvarsmässigt drar konsekvenser av att det finns hög aktivitet i området. Ytterst handlar det här om att sända signalen att Sverige är berett att värna sin suveränitet och integritet, säger Hultqvist.

TT: Det finns farhågor att Ryssland ska gå in på samma sätt som i Ukraina. Vad skulle det betyda för svensk säkerhet?

– Vi ska inte spekulera i sådant, men det är ju så att den typen av aktiviteter strider ju mot internationell lag och rätt. Det är ju ett folkrättsbrott, säger Peter Hultqvist.