Radar · Integritet

Filmad polisskjutning väcker ny ilska i USA: ”Rättvisa för Jacob Blake”

 En demonstrant står framför en brinnande sopbil utanför Kenoshas domstolsbyggnad på måndagkvällen.

En video som visar hur en svart man skjuts i ryggen flera gånger av polisen – troligtvis framför sina barn – har lett till ilska och nya protester mot polisvåldet i USA.

Videon visar hur en svart man går ifrån tre poliser, rundar sin bil och öppnar dörren till förarsätet. Då rycker en av poliserna tag i hans linne, riktar sin pistol mot hans rygg, varvid sju skott avfyras. Enligt vittnen ska tre av mannens barn ha suttit i baksätet vid händelsen.

Händelseförloppet filmades av en granne under söndagen och blev snabbt viralt i sociala medier. Den 29-årige mannen, Jacob Blake, uppgavs under måndagen vara i ett allvarligt men stabilt tillstånd på ett sjukhus i Milwaukee. Men händelsen har upprört många, efter en sommar full av protester mot överdrivet polisvåld och dödandet av bland andra George Floyd.

De senaste två nätterna har Kenoshas gator fyllts av våldsamma protester och poliser som svarat med tårgas mot demonstranterna. 125 personer från Wisconsins Nationalgarde ska har satts in för att säkerställa ordningen. Bilar har satts i brand och utanför den lokala domstolen kräver demonstranterna nu att de tre poliserna ställs till svars.

Men protesterna har också spritt sig till många andra ställen i landet, såsom Manhattan, Washington och Minneapolis, där demonstranterna bär skyltar som ”Justice for Jacob” och Black Lives matter, rapporterar Washington Post.

De tre poliserna har tagits ur tjänst och polisen har inte gett någon ytterligare information om vad som ligger bakom händelseförloppet. Polisen i Kenosha använder inte några kroppskameror, vilket numera är standard på många andra håll i landet.

"Nationen vaknar än en gång till sorg", Joe Biden

Vittnen har uppgett att Blake försökte ingripa i ett argument mellan två kvinnor när polisen anlände.

Händelsen har fördömts av en rad personer, bland annat Wisconsins guvernör Tony Evers, som nu har kallat in statens lagstiftare till ett extrainsatt möte för att klubba igenom hårdare lagar kring vilka metoder som polisen får använda sig av samt krav på utbildning av poliser i så kallad ”de-escalation”, nedtrappningsteknik.

Händelsen har återigen tydliggjort de olika åsikter som demokrater och republikaner har i frågan kring polisvåld.

”Nationen vaknar ännu en gång med sorg och raseri över att ännu en svart amerikan är ett offer för överdrivet våld,” sade demokraternas presidentkandidat Joe Biden, enligt Washington Post. Han sa vidare att ”detta kräver en omedelbar, fullständig och öppen utredning och poliserna måste hållas ansvariga”.

Donald Trump avaktade med att göra något uttalande, men vicepresident Mike Pence sade i ett uttalande att republikanerna ”kommer alltid att stå med de män och kvinnor som tjänar på den tunna blå linjen av brottsbekämpning. Vi kommer att stödja de blå.”