Radar · Migration

Bosnisk polis blockerar vägar för att stoppa flyktingar

Flyktingar och migranter är fast utan någonstans att ta vägen.

Flyktingar på väg mot EU används som brickor i ett politiskt spel mellan olika regioner och etniciteter i Bosnien. Sedan helgen blockerar polis i flera regioner vägen för att stoppa flyktingar. Resultatet är att de blir fast utan att kunna röra sig varken vidare eller tillbaka varifrån de kom.

Lokala myndigheter i nordöstra Bosnien har satt upp blockeringar längs med vägarna för att stoppa flyktingar och migranter från att ta sig in i området. Bosnien består av flera olika administrativa regioner. Lokala myndigheter på flera olika nivåer vill sedan länge undvika att ta ansvar för flyktingarna.

Sedan kriget i Bosnien på nittiotalet har makten i landet varit uppdelat mellan tre olika etniciteter: bosniaker, kroater och bosnien-serber. Landet har därmed tre presidenter. Den nuvarande ledaren för serberna i Bosnien, Milorad Dodik, har blockerat möjligheten att placera ut militär längs med Bosniens gräns mot Serbien. Samtidigt vägrar han låta flyktingar uppehålla sig i den serbiska delen av landet. Myndigheterna i den bosniakiska delen av Krajina har anklagat den centrala regeringen (där Dodik ingår) för att inte ge någon praktisk hjälp för att möta de behov som uppstår när många flyktingar kommer dit.

Under helgen som gick placerade de lokala myndigheterna i  Krajina ut polis vid huvudvägen. Uppdraget var att stoppa flyktingar och migranter och få dem att vända om. Det är ett brott mot Bosniens lagar som ska skydda mänskliga rättigheter, skriver Baynews.

Som svar på det började angränsande områden göra detsamma och stoppa flyktingar från att ta sig tillbaka. Omkring 200 flyktingar som försökt resa in i Krajina med buss och tåg togs av polisen och lämnades bredvid en väg nära staden Bosanska Otoka. Bland de 200 personerna fanns både kvinnor och barn.

Enligt pakistanska Ali Razah stoppade flera olika polisenheter honom och flera andra från att röra sig vidare alls, något som bilden ovan visar.

– Det finns ingen mat, inget vatten, ingenting… och vi sitter på gräset, säger han enligt Baynews.

Inte en del av rutten

När flyktingar först började anlända till Bosnien och Herzegovina tidigt under 2018 var lokalbefolkningen välkomnande. Sedan dess har opinionen svängt, även om det finns många lokala initiativ för att välkomna flyktingarna och hjälpa dem på vägen mot EU.

Bosnien var inte en del av Balkanrutten innan 2018. Mycket på grund av sitt geografiska läge – att resa via Bosnien är en omväg till EU. Men när andra gränser blev allt mer hårdbevakade, med hjälp av EU-pengar, började flyktingar resa via Bosnien. Landet är bergigt och det finns fortfarande minor kvar sedan kriget. Många vandrar i dagar för att ta sig till Bosnien via floden Drina, som gränsar mot Serbien. Andra tar sig till Bosnien från Grekland, via Albanien och Montenegro.

Bosnien är inte någons slutdestination. Det fattiga efterkrigslandet har knappast något fungerande asylsystem och inte heller arbetstillfällen. Medan EU betalar Bosnien för att hålla flyktingarna borta växer främlingsfientligheten i landet. Hittills har EU gett Bosnien cirka 60 miljarder euro, varav en del pengar har gått till polisen i de nordöstra delarna. EU-pengar har bland annat finansierat polisbilar i den nordöstra kantonen Una-sana.