Radar · Politik

Trump vägrar ge svar om fredligt maktskifte

USA:s president Donald Trump.

USA:s president Donald Trump vill på en direkt fråga inte garantera ett fredligt maktskifte efter valet i november. ”Vi får se vad som händer”, säger han.

Det är ett självklart inslag i en konstitutionell demokrati – att en sittande ledare lämnar ifrån sig makten vid en valförlust.

Något sådant löfte vill Donald Trump dock inte ge på förhand. Den amerikanske presidenten spår i stället att striden om Vita huset kommer att avgöras i Högsta domstolen, och upprepar sitt omstridda påstående om att poströstning leder till valfusk.

– Ni vet att jag har klagat väldigt mycket på (post-)röstsedlarna, röstsedlarna är en katastrof, säger han.

– Bort med röstsedlarna så blir det ett väldigt fredligt… Eller rättare sagt, det kommer inte att bli något skifte. Det kommer att bli en fortsättning.

Jämför med Belarus

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden avfärdar Trumps uttalande.

– Vilket land befinner vi oss i? frågar han retoriskt, enligt nyhetsbyrån AFP.

– Han säger de mest irrationella saker. Jag vet inte vad jag ska säga.

Även från de egna leden hörs missnöjda röster. Den republikanske senatsledamoten Mitt Romney, som ofta riktar kritik mot presidenten, drar paralleller till den belarusiske diktatorn Aleksandr Lukasjenko.

”Det fredliga maktskiftet är ett centralt inslag i demokratin. Utan det blir det som i Belarus”, skriver han på Twitter.

Strid om HD-domare

Trumps utspel sker i ljuset av den strid om tillsättandet av en ny HD-domare som brutit ut efter Ruth Bader Ginsburgs död förra helgen.

Presidenten planerar att nominera en ny kandidat redan på lördag, och låta senaten rösta före valet, vilket sannolikt skulle garantera en konservativ dominans i den mäktiga domstolen i åratal, möjligen årtionden, framöver.

Demokraterna kräver att senaten ska vänta med att rösta om Bader Ginsburgs efterträdare till efter valet den 3 november. Två republikanska ledamöter har hittills anslutit sig till motståndarlägrets linje, men då Republikanerna har en majoritet om 53 mandat mot 47 skulle Demokraterna behöva stöd av ytterligare två republikaner för att stoppa omröstningen.

Vägrade rösta

Under valåret 2016 vägrade republikanska senatsledamöter att rösta om den dåvarande presidenten Barack Obamas förslag till ny HD-domare efter Antonin Scalias död.

Scalia ersattes efter maktskiftet i Vita huset 2017 av Neil Gorsuch, som nominerades av Donald Trump.

Fakta: Opinionsläget inför valet i USA

Om det vore val i dag skulle republikanen Donald Trump få 43 procent av rösterna och demokraten Joe Biden 50 procent, enligt politiksajtens Real Clear Politics sammanställning av aktuella mätningar.
USA:s komplicerade valsystem, där väljare i varje delstat röstar på elektorer som i sin tur utser presidenten, gör dock att valet i själva verket avgörs i några få så kallade vågmästardelstater.
Valet hålls den 3 november.
Källa: Real Clear Politics

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV