Glöd · Ledare

Rätt att försöka hindra en sänkning av arbetsgivaravgiften

I måndags presenterades regeringens förslag till budget, och det är en budget med en flera bra inslag, naturligt så eftersom man har valt att spendera 105 miljarder extra den här gången.

Till exempel satsar man 22,5 miljarder på ökade statsbidrag till kommuner och regioner, pengar som absolut kommer göra nytta, och att sänka skatterna för dem som har lägst lön är inte fel (även om det inte kommer dem som faller utanför till gagn). Och det investeras till exempel 10 miljarder i grön omställning varav flera saker verkar positiva.

Det läggs också enorma summor på att sänka skatterna för företag. Efter en vår med miljardregn över näringslivet, är det kanske inte så häpnadsväckande med nära 8 miljarder till sänkt arbetsgivaravgift för ungdomar nästa år (man räknar med 7,5 miljarder under 2021 och 9 miljarder under 2022). Problemet är att det är en lättnad som inte riktar in sig på de svagaste företagen, eller till de fattigaste, eller ens de som behöver övervintra sig genom krisen. Det går inte heller till att fler arbetslösa ungdomar ska få ett arbete även om det låter så från Centerpartiet.

Att sänka arbetsgivaravgiften för den breda gruppen ”ungdomar” har prövats förut. Senast det begav sig (då i alliansens regi) gav det mellan 6 000 och 10 000 fler anställda, men kostade 10 miljarder kronor. Rapporten från IFAU (Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering) konstaterar kallt att det kostade omkring 4 gånger den genomsnittliga kostnaden för att bara anställa ungdomarna själva.

Det finns egentligen ingen anledning att tro att det inte kommer sluta likadant den här gången. När vi summerar insatsen kommer vi sannolikt att kunna konstatera att pengarna gick till företag som Max och McDonalds och deras ägare. Företag som redan i dag anställer mestadels unga. Så när Vänsterpartiet nu går ut med att de vill bryta ut den delen ur budgeten och istället lägga pengarna på annat gör de helt rätt.

Stefan Löfven beskyller dem för att indirekt samarbeta med, och söka stöd av, Sverigedemokraterna. Det är ett reellt problem att Sverigedemokraterna finns, och att de filtrerar vilka förslag som går igenom och vilka som inte gör det i kammaren. Förslagen som gå igenom kommer oftast inte vara de mest humana. Men det kan inte hindra ett parti från att föra sin egen politik och lägga fram sina egna förslag.

Om Löfven och de andra i januariöverenskommelsen verkligen oroade sig för att konsekvensen av att oppositionspartierna röstar lika är att det blir mer inhuman politik hade man kunnat samarbeta med Vänstern direkt istället. Vänsterns förslag i den här frågan är rimligt, vi kan faktiskt använda de 8 miljarderna på bättre sätt.

Snart är det val i USA, törs man hoppas?

Måtte Ylva Johanssons ”migrationspakt” aldrig gå igenom.